PM juga ingin menurunkan harga pelitup muka atau face mask memandangkan rakyat Malaysia akan bergantung padanya untuk jangka masa yang lama.

Seperti yang dijangka, tempoh Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) akan dilanjutkan, seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri Malaysia, Tan Sri Muhyiddin Yassin sebentar tadi.

Pertubuhan Kesihatan Sedunia menjangkakan penularan wabak Covid-19 akan berlanjutan untuk satu tempoh masa yang lama. Lalu, Malaysia perlu mengambil langkah berjaga-jaga walaupun negara kita sudah memasuki fasa kes yang stabil.

“Adalah menjadi keutamaan kerajaan masa ini untuk mengenal pasti kluster yang mungkin wujud di negara kita dan mengambil tindakan segera untuk mengahalang jangkitan pada komuniti.

“Negara kita masih berhadapan risiko penularan seperti yang berlaku kepada kluster sivagangga, tawar dan sala di negeri Kedah. Di Perlis dan di Sarawak juga baru-baru ini.

“Kerajaan perlu terus mengetatkan kawalan sempadan negara. Perintah kuarantin selama 14 hari bagi mereka yang memasuki Malaysia akan diteruskan di stesen-stesen kuarantin yang ditetapkan oleh kerajaan.

IKLAN

“Demi kepentingan saudara-saudari sekalian, kerajaan telah memutuskan PKPP dilanjutkan sehingga 31 Disember 2020.

Malaysia Tak Mahu Ambil Ringan Covid-19, PKPP Lanjut Hingga Akhir Tahun

“Saya sedar, kita tidak boleh mengambil mudah penularan virus Super Spreader di negara kita. Sehubungan itu, saya menyokong cadangan Kementerian Kesihatan Malaysia untuk menaikkan kadar kompaun bagi kesalahan yang berkaitan sekurang-kurangnya 2 ke 3 kali ganda daripada kadar sekarang.

IKLAN

“Walaupun PKPP dilanjutkan, saya yakin kehidupan kita tidak terjejas di bawah norma baru dan pematuhan SOP yang telah ditetapkan,” jelas Tan Sri Muhyiddin.

Nampaknya, kita masih perlu melupakan hasrat untuk ‘terbang’ ke luar negara sehingga ke tarikh yang dilanjutkan (atau lebih).

Selain itu, beliau turut menjelaskan bahawa pihak Kementerian Perdagangan Dalam Negeri & Hal Ehwal pengguna sedang berunding dengan pihak pembekal untuk menurunkan harga pelitup muka atau face mask memandangkan rakyat Malaysia akan bergantung padanya untuk jangka masa yang lama.

IKLAN

*

Nampaknya, bukan kerajaan juga enggan mengambil wabak ini dengan ringan. KFC juga khabarnya akan melakukan pembaharuan disebabkan oleh wabak Covid-19.

Gara-Gara Wabak Pandemik, KFC Buang Slogan ‘Finger Lickin’ Good’

 

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI