Betul ke korang yang berada di Lembah Klang ketika ini seumpama di tanah tinggi Cameron Highlands atau Genting Highlands ?

Lain dari kebiasaan ni kan.

Malaysia Diramal Alami Cuaca Sejuk Lain Macam Hingga Mac 2022

Hal ini disebabkan lonjakan cuaca sejuk akibat monsun timur laut. Menurut, Profesor Datuk Dr Azizan Abu Samah dari Universiti Malaya berkata negara sedang memasuki penghujung musim monsun, yang dijangka berakhir pada Mac.

Lonjakan sejuk akan membawa penurunan suhu antara 2 darjah Celsius dan 3 darjah Celsius kerana angin berasal dari Siberia, yang kini mengalami suhu -25 darjah Celsius.

IKLAN

“Kita boleh jangkakan keadaan cuaca sejuk dan basah sehingga lonjakan semasa berakhir pada minggu depan.

Malaysia Diramal Alami Cuaca Sejuk Lain Macam Hingga Mac 2022

Kekurangan litupan awan pada waktu siang akibat monsun timur laut juga boleh menyaksikan kawasan seperti Chuping di Perlis mencatatkan suhu maksimum siang hari 38°C atau lebih.

IKLAN

“Kejadian lonjakan sejuk juga akan meningkatkan kelajuan angin di Laut China Selatan dan boleh menghasilkan ombak setinggi antara 2 meter dan 3 meter, yang boleh membahayakan bot nelayan yang lebih kecil,” katanya.

Malah, Jabatan Meteorologi Malaysia (MetMalaysia) turut mengatakan berkata keadaan cuaca lembap diramalkan terutama bagi negeri di Pantai Timur.

So apa lagi, jom la kita beli baju bulu-bulu..hiks

IKLAN

BACA LAGI : Netflix Lancar Trailer Dokumentari ‘Britney vs Spears’, Tak Sabar 28 September Ini

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Sumber : Mstar/ Berita Harian

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI