Makin menjadi-jadi…

Sebelum ini, seorang wanita yang dikenali sebagai Siti Amira Natasha Abdullah itu telah mencetuskan kontroversi dan menjadi mangsa kecaman orang ramai termasuklah para pendakwah,  selebriti, pempengaruh dan pelawak setelah menanggalkan tudung dan persalinan baju kurung di atas pentas. Ia berlaku selepas Siti Amira atau Amy memperkenalkan dirinya dan mengaku telah menghafaz 15 juzuk surah Al-Quran sebagai sebahagian daripada konten jenakanya.

Makin Menjadi-Jadi Isu Guna Agama Sebagai Bahan Jenaka, Dengar Penjelasan Mufti Ini

ARTIKEL BERKAITAN : Cemar Aidiladha! JAWI Siasat Video Wanita Hina Islam Di Kelab Komedi

Belum reda lagi api kemarahan rakyat Malaysia khususnya umat islam tentang isu ini. Kini viral pula, pengasas kelab komedi tersebut iaitu Ryzal van Geyzel beberapa video yang menunjukkan beliau jadikan agama dan bangsa sebagai bahan lawak.

Sedihnya, ‘persembahan’ ini turut mendapat sorakan, gelak tawa dan tepukan dalam kalangan penonton bagaikan seronok melihat agama Islam dipermainkan?

Apa sebenarnya hukum guna agama sebagai bahan jenaka? Jom kita ikut ulasan Datuk Dr. Mohd. Asri Zainul Abidin.

IKLAN

Hukum gurauan berlebihan terutama apabila mempermainkan agama Islam termasuk dari sudut kepercayaan, syiar dan amalan adalah haram, mendatangkan dosa serta mampu membawa ketegangan.

Makin Menjadi-Jadi Isu Guna Agama Sebagai Bahan Jenaka, Dengar Penjelasan Mufti Ini

Datuk Dr. Mohd. Asri Zainul Abidin berkata, perbuatan menghina Islam secara terbuka dalam masyarakat majoriti muslim hanya akan membawa kepada ketegangan dan mengakibatkan sesuatu yang tidak ingini berlaku.

Mohd. Asri berkata, gurauan secara umumnya adalah dibenarkan namun boleh menjadi haram sekiranya memperlekeh atau merendahkan orang lain dalam perkara atau bentuk tidak wajar.

Katanya, ia juga menjadi haram apabila mereka perkara tidak wujud yang membawa keburukan serta mendatangkan mudarat kepada pihak lain dari segi fizikal, emosi, maruah atau ketenteraman individu mahupun masyarakat.

IKLAN

“Selain itu, gurauan juga haram apabila ada unsur perlakuan maksiat, dosa dan kemungkaran serta bahasa dan perlakuan tidak wajar mengikut uruf. Fatwa berkenaan gurauan itu diputuskan dalam mesyuarat Jawatankuasa Fatwa Perlis kali ke-53/2021 dan diperakukan dalam mesyuarat Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Negeri Perlis pada 14 September 2021,” jelasnya.

Tambah Mohd. Asri, gurauan masa kini dalam bentuk prank, karikatur, satira, parodi, komedi dan seumpamanya dibenarkan sekiranya tidak bercanggah dengan syariat.

Makin Menjadi-Jadi Isu Guna Agama Sebagai Bahan Jenaka, Dengar Penjelasan Mufti Ini
WAN SALIM WAN MOHD. NOOR (foto Via Utusan)

Dalam pada itu, Mufti Pulau Pinang, Datuk Seri Wan Salim Wan Mohd. Noor berkata, kelab-kelab hiburan dan komedi di negara ini masih boleh beroperasi dan tidak perlu ditutup, namun satu garis panduan dan kawalan tertentu perlu dilaksanakan oleh pihak berkuasa supaya pemilik dan mereka yang berkunjung ke situ sentiasa memelihara batas-batas moral dan agama.

Menurutnya, pihak-pihak berkuasa agama Islam seperti Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) dan jabatan-jabatan agama perlu menasihati masyarakat supaya sentiasa menghormati kesucian agama Islam dan tidak dijadikan bahan mainan atau gurauan.

IKLAN

“Banyak lagi perkara lain boleh dijadikan bahan jenaka, kenapa agama pula yang dipilih untuk tujuan itu. Jika penganut agama Islam sendiri yang mempersendakan agamanya, maka bagaimana orang bukan Islam boleh menghormatinya? Semoga kedudukan agama Islam sentiasa dimartabatkan sebagai agama rasmi negara dan dihormati oleh seluruh warganegara sama ada yang beragama Islam atau bukan Islam,” katanya.

Hmm…macam dah tak ada idea lain nak buat jenaka pula,huhu…

BACA LAGI : Pelawak Wanita Viral Mengaku Masih Bangga Beragama Islam, Teman Lelaki Terbuka Untuk Peluk Islam

Sumber : 1

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI