Sejak semalam tular di media sosial minuman bubble tea Xing Fu Tang yang dikatakan sudah mendapat pengesahan halal dari Majelis Ulama Indonesia (MUI) sebagai mana dikongsikan di laman fb Xing Fu Tang Malaysia.

Dalam satu kenyataan di fb tersebut pihak Xing Fu Tang memaklumkan  bahawa Xing Fu Tang telah diiktiraf Halal oleh Majelis Ulama Indonesia (MUI). Pengiktirafan ini memastikan produk kami mematuhi piawaian dan peraturan Halal yang ditetapkan oleh MUI.
Perincian sijil Halal adalah sebagai berikut:
Nombor rujuk sijil: No. 03130016420617
Tempoh sah sijil: 25 Jun 2019 – 24 Jun 2021
Kami telah memperoleh sijil halal dari MUI dan dalam proses akhir untuk mendapatkan sijil JAKIM. Majelis Ulama Indonesia (MUI) adalah salah satu Badan Pensijilan Halal Luar Negara yang telah diiktiraf oleh JAKIM. Sila layari Portal Halal Malaysia (http:// www.halal.gov.my) harap sabar menunggu.

Majelis Ulama Indonesia Sahkan, Ini Pula Statement “Beza” Dari  Hab Halal JAKIM
Kenyataan halal dibuat oleh portal fb Xing Fu Tang Malaysia yang bubble tea ini sudah mendapat pengesahan dari Majelis Ulama Indonesia sejak 17 jam lalu

Berita ini tentu menggembirakan peminat-peminat bubble tea. Maklumlah sebelum ini timbul perdebatan antara netizen adakah minuman viral ini halal atau tidak sehingga isu ini mendapat perhatian ramai.

IKLAN

Namun di sebalik kelulusan halal seperti di keluarkan oleh fb Xing Fu Tang Malaysia, pencarian REMAJA di Bahagian Hab Halal JAKIM menemukan sesuatu yang boleh korang fikirkan sendiri ya.

Dalam satu kenyataan selepas beberapa jam pihak Xung Fu Ting Malaysia memuat naik kenyataan sudah memperoleh Sijil  Halal dari MUI, dilihat pihak Bahagian Hab Halal JAKIM mengeluarkan kenyataan ini.

Sehingga hari ini, premis makanan Xing Fu Tang di Malaysia masih belum memiliki Sijil Pengesahan Halal Malaysia.

IKLAN

Produk yang dikilangkan serta premis makanan yang berada di Malaysia perlu memperoleh Sijil Pengesahan Halal Malaysia terlebih dahulu sebelum membuat sebarang kenyataan yang boleh mengelirukan pengguna.

Usaha murni pihak industri untuk memperoleh terlebih dahulu Sijil Pengesahan Halal Malaysia yang sah pula adalah dialu-alukan.

IKLAN

Untuk mengetahui premis-premis makanan yang mempunyai Sijil Pengesahan Halal Malaysia, layari Portal Rasmi Halal Malaysia di www.halal.gov.my dan muat turun aplikasi telefon pintar Verify Halal.

So ok ke tak minum bubble tea ini korang nilailah sendiri ya!. Sebagai umat Islam, kita disyarakkan memilih makanan yang halal dan bukan meragukan. Pilihan di tangan masing-masing, betul tak?

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI