Ramai melahirkan rasa lega dengan penahanan boss scammer Macau Scam dan berita mengenai mereka tular di media sosial.

Ramai menzahirkan rasa terkejut kerana sangkaan mereka, ahli sindiket ini datang dari negara luar iaitu Cina sebaliknya apabila penahanan ahli scammer ini menunjukkan ia berbangsa Melayu, ramai yang terkejut.

Ada yang mengakui lega kerana menyangka sindiket ini sudah berakhir dengan tertangkapnya ketua sindiket ini.

Tapi pendedahan dari Persatuan Pengguna Islam Malaysia ini pasti membuatkan ramai terkejut kerana yang ditahan itu hanya sebahagian dari ahli sindiket dan masih ramai lagi kaki Macau scam ini.

Pendek kata kita jangan selesa kerana mereka ini cukup terlatih untuk memperdayakan orang ramai. Walau beratus akaun dan RM75 juta wang dibeku tetapi sindiket Macau Scam ini masih ramai di luar sana.

IKLAN

Macau Scam Ramai Kaki! Kena Tangkap Cuma Boss Melayu, PPIM Ingatkan Jangan Selesa Sangat

So korang, berhati-hati la ya jangan mudah menyangka Macau Scam ini sudah berakhir. Baca perkongsian dari PPIM tentang isu ini.

Boss besar scammer melayu dah ditangkap, namun Macau Scam ini tidak akan berhenti kerana masih banyak scammer lain yang berada di luar sana. Malaysia merupakan lokasi popular untuk Macau Scam dari China bertapak. Khabarnya, scammer melayu ni pun dulunya 'berguru' dengan sifu dari China. Nescaya masih ramai lagi scammer Macau Scam yang bebas di luar sana yang masih lagi memperdayakan orang ramai..
——–
Perjuangan ini semakin sukar, kami tidak mampu lakukanya sendiri dan menyeru sokongan serta sumbangan dari Perjuangan ini semakin sukar, kami tidak mampu lakukanya sendiri dan menyeru sokongan serta sumbangan dari anda.

Sumbangan anda dapat membantu:
Macau Scam Ramai Kaki! Kena Tangkap Cuma Boss Melayu, PPIM Ingatkan Jangan Selesa SangatPenyelesaian Kes & Aduan Penganiayaan Serta Penipuan.
Macau Scam Ramai Kaki! Kena Tangkap Cuma Boss Melayu, PPIM Ingatkan Jangan Selesa SangatBantuan Kepada Mangsa Ditindas.
Macau Scam Ramai Kaki! Kena Tangkap Cuma Boss Melayu, PPIM Ingatkan Jangan Selesa SangatProgram Kesedaran Masyarakat.
Macau Scam Ramai Kaki! Kena Tangkap Cuma Boss Melayu, PPIM Ingatkan Jangan Selesa SangatSumbangan Bantuan Kepada Golongan Kurang Berkemampuan.
Macau Scam Ramai Kaki! Kena Tangkap Cuma Boss Melayu, PPIM Ingatkan Jangan Selesa SangatPendidikan Pengguna.
Macau Scam Ramai Kaki! Kena Tangkap Cuma Boss Melayu, PPIM Ingatkan Jangan Selesa SangatSebahagian Kos Operasi PPIM.
.
Anda boleh hulurkan sumbangan secara online di:
Macau Scam Ramai Kaki! Kena Tangkap Cuma Boss Melayu, PPIM Ingatkan Jangan Selesa Sangathttps://sumbangan.ppim.org.my/TPPPIM
.
Bantu kami dengan LIKE, SHARE dan DOAKAN agar perjuangan dan sumbangan anda berjaya dan diberkati.
.
Semoga sumbangan dan pengorbanan anda mampu membantu golongan yang di dalam kesusahan dan Allah memberkati segala urusan dan wang ringgit yang anda sumbangan. “Perjuangan Bersama Demi Pengguna”

IKLAN

2 Pegawai Polis Ditahan Terlibat Macau Scam

Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menahan dua pegawai polis berhubung sindiket Macau Scam dan judi dalam talian membabitkan ratusan juta ringgit.
Timbalan Ketua Polis Negara, Datuk Seri Acryl Sani Abdullah Sani yang mengesahkan penahanan itu berkata, SPRM bagaimanapun tidak memaklumkan secara rasmi kepada pasukan keselamatan itu setakat ini.

IKLAN

"Apa yang saya ingin nyatakan di sini, kes ini disiasat SPRM dan untuk tujuan itu, saya mewakili pihak Polis Diraja Malaysia (PDRM) tidak akan membuat apa-apa ulasan mengenainya.

"Ya betul, dua pegawai kita ditahan SPRM, tapi kita juga belum mendapat sebarang perincian rasmi sama ada mereka ditahan atas kes lain atau kes yang sedang disiasat SPRM ini," katanya.

Beliau berkata demikian selepas majlis perasmian Seminar Pengukuhan Siasatan Jenayah Komersial dan pelancaran portal dan aplikasi Semak Mule di sini, pada Rabu.
Sebelum ini, media mendedahkan dalang utama sindiket berkenaan dipercayai rakyat China, tetapi beroperasi menggunakan ejen di Malaysia untuk menguruskan 'pelaburan'termasuk mencari perniagaan berpotensi sebagai platform 'membersihkan' wang hasil penipuan.

Sindiket terbabit menjadikan Malaysia sebagai pangkalan operasi atau pusat panggilan kegiatan haram berkenaan dengan menyasarkan mangsa di China dan Taiwan.
Baru-baru ini, SPRM mendapat perintah tahanan reman selama lima hari ke atas lima individu yang disyaki terbabit dalam aktiviti pengubahan wang haram menggunakan modus operandi berkenaan (sumber : Astro Awani)