Memasuki satu dekad penganjuran program ‘Ramadan Festival 2023’ di bumi Inggeris pada tahun ini, ternyata umat Islam yang menetap di sana dapat merasai kemeriahan bulan Ramadan pada tahun ini.

Jika terdahulu, REMAJA pernah melaporkan mengenai kemeriahan dekorasi lampu yang menerangi laluan utama membeli-belah di Piccadilly Circus.

ARTIKEL BERKAITAN: Kota London Dilimpahi Lampu-Lampu Indah Persis Di ‘Mall’ Malaysia, Julung Kali Sambut Ramadan Secara Terbuka – REMAJA

Bersempena malam 10 Likur, festival tersebut sedang hangat menganjurkan program Open Iftar di 10 bandaraya UK termasuklah di Battersea Power Station di London.

London Terima Budaya Islam, Haliza Hashim Doyle Kongsi Rakyat Malaysia Di UK Sambut Malam 10 Likur Bersama

Jika dahulunya, sambutan berbuka puasa secara terbuka seperti ini bukanlah sesuatu yang biasa dilakukan di sana memandangkan masyarakat Muslim UK terdiri daripada grup minoriti.

Begitupun, tahun demi tahun, UK kian mengamalkan keterbukaan dari segi kepelbagaian kaum serta kepercayaan menerusi aktiviti percuma dan terbuka kepada semua seperti Open Iftar ini.

IKLAN

ARTIKEL BERKAITAN: IKONIK! Jalur Gemilang Kembali Berkibar Di Battersea Power Station UK – REMAJA

Bertempat di Battersea Power Station semalam yang merupakan lokasi bersejarah buat Malaysia, personaliti berita di sana, Haliza Hashim Doyle telahpun berkongsi beberapa momen menarik sewaktu dirinya menghadiri acara Open Iftar di sana.

London Terima Budaya Islam, Haliza Hashim Doyle Kongsi Rakyat Malaysia Di UK Sambut Malam 10 Likur Bersama
Koresponden berita di United Kingdom, Haliza Hashim Doyle.

London Terima Budaya Islam, Haliza Hashim Doyle Kongsi Rakyat Malaysia Di UK Sambut Malam 10 Likur BersamaLondon Terima Budaya Islam, Haliza Hashim Doyle Kongsi Rakyat Malaysia Di UK Sambut Malam 10 Likur Bersama

Menurutnya, mereka telah menjadi saksi kepada laungan Azan pertama yang pernah berkumandang dan terlibat dalam solat Maghrib secara berjemaah yang dilangsungkan untuk julung kalinya oleh Open Iftar di tapak tersebut.

IKLAN

“Amat-amat bersyukur dapat menyaksikan momen istimewa ini. Sukar untuk saya tidak merasa beremosi apabila mendengar Azan di persekitaran yang indah bersebelahan dengan stesen janakuasa ikonik ini,” luah Haliza sambil menggunakan tanda pagar #PartofHistory.

London Terima Budaya Islam, Haliza Hashim Doyle Kongsi Rakyat Malaysia Di UK Sambut Malam 10 Likur Bersama   London Terima Budaya Islam, Haliza Hashim Doyle Kongsi Rakyat Malaysia Di UK Sambut Malam 10 Likur Bersama

Turut tidak melepaskan peluang untuk sama-sama menikmati momen Open Iftar itu ialah rakyat Malaysia lain yang kini telah bermastautin di UK.

IKLAN

BACA LAGI: Lagu Wau Bulan Berkumandang Dengan Bangganya Di Stesen Janakuasa Battersea UK – REMAJA

MasyaAllah. Diharap keharmonian persekitaran masyarakat majmuk di UK ini dapat berkekalan sehingga bila-bila.

FOTO: Instagram Haliza Hashim Doyle

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI