Dah jadi macam satu masalah besar bagi rakyat Malaysia bila bercakap tentang isi petrol kenderaan. Kalau sebelum ni ramai mengeluh dengan situasi harga turun naik minyak, apa kata korang try untuk ikut beberapa tip yang mungkin boleh membantu jimatkan penggunaan minyak kereta.

Selalu kita dengar tentang petua isi minyak waktu malam sebab cuaca sejuk sikit, minyak jadi tumpat dan tak la rugi nanti. Persoalannya adakah statement ini benar atau hanya mitos semata-mata?

Jom kita baca thread yang telah dibuat oleh Danial di laman twitternya tentang mitos-mitos ini dan tip bagaimana untuk menjimatkan penggunaan minyak kereta.

Mitos-mitos tentang isi minyak

IKLAN

Kena ingat, minyak disimpan di bawah tanah yang suhunya lebih malar (constant).
So, jangan risau kalau korang nak isi minyak bila-bila masa saja. Tak ada banyak beza pun.

Mazda SkyActiv ni, enjinnya mempunyai high compression ratio. Kebarangkalian untuk knocking tu tinggi, especially bila jalan jauh. Nak sayang Mazda korang, gunalah RON97. Selain daripada Mazda, tak kira la Nissan R35 ke, Lotus Evora ke, Lamborghini Gallardo ke, guna je RON95.

IKLAN

Tip jimat minyak

IKLAN

Selalu tukar minyak hitam

Aircond

Try kurangkan RPM

Oh sebenarnya yang orang selalu cakap jangan isi minyak waktu panas terik tu tak betul la eh?