Singapura merupakan negara jiran yang sering mendapat perhatian rakyat Malaysia untuk menjadi destinasi pelancongan. Kedudukannya yang begitu dekat dengan Malaysia membuatkan negara ini sering kali dikunjungi oleh masyarakat di sini, lebih-lebih lagi bagi mereka yang menetap di Johor Baharu.

Untuk ke sana, selain daripada menaiki kapal terbang, kita juga boleh memandu kenderaan sendiri atau pun menaiki bas ekspres. Jika korang memilih untuk menaiki bas, kos yang diperlukan adalah sangat murah dan berbaloi.

Marina Bay (Foto: Encik Fadhil)

Seperti yang telah dikongsi oleh seorang pengguna Facebook yang dikenali sebagai Encik Fadhil, lelaki ini hanya menaiki bas dari Kuala Lumpur untuk berjalan-jalan di Singapura. Kos yang diguna hanya sekitar RM200 tidak termasuk makan dan minum.

Foto: Encik Fadhil

Jom kita lihat itinerari yang telah dikongsi oleh pemuda ini.

– Terminal Bersepadu Selatan (TBS) ke Larkin Sentral (tambang RM30.30)

– Naik bas CW2 Causeway Link dari Larkin Sentral ke terminal Queen Street (tambang RM4.70), bas kan berhenti di imigresen Johor dan imigresen Singapura. Korang perlu isi terlebih dahulu arrival card di ICA mobile apps sebelum nak masuk Singapura. Selesai urusan imigresen naik semula bas yang sama ke terminal Queen Street.

– Sampai di terminal terus jalan kaki ke hostel Atlantis pods are Little India (harga satu malam RM89.11)

IKLAN

– Perjalanan ke Singapura semuanya menggunakan MRT, tidak perlu beli tourist card hanya menggunakan debit card atau credit card. Total selama guna MRT 7.40 SGD/RM23.41

Di dalam MRT (Foto: Encik Fadhil)

– Internet roaming Digi 1GB RM5.00, di hotel korang boleh guna Wi-Fi sahaja.

Antara tempat-tempat menarik di Singapura yang dilawati adalah seperti berikut:

  • Masjid Sultan
  • Kg Kelam
  • Arab Street
  • Bugis Street
  • Marina Bay
  • Merlion Park
  • Garden by the bay
Merlion Park (Foto: Encik Fadhil)
Kg Kelam (Foto: Encik Fadhil)
Masjid Sultan (Foto: Encik Fadhil)

Kos:

IKLAN
  • TBS – Larkin Sentral RM30.30
  • Larkin Sentral – TBS RM35.00
  • Larkin Sentral – Singapore RM4.70
  • Singapore – Larkin Sentral 4.80 SGD/RM15.00
  • Hotel RM89.11
  • Public transport MRT – RM23.41
  • Roaming data RM5
Hotel kapsul, Atlantis Pods (Foto: Encik Fadhil)

Macam best juga kan buat trip macam ni. Lebih jimat dan berbaloi!

Namun, baru-baru ini untuk mengalu-alukan pelancong ke Singapura, Singapore Tourism Board (STB) juga telah melancarkan SingapoReimagine, kempen yang mensasarkan kepada pemulihan pelancongan dengan memperkenalkan pengalaman yang baru dan luar biasa, termasuklah tarikan terbaharu dan restoran yang unik, pusat kesihatan dan pengalaman lestari. Kempen ini dibangunkan dengan mengambil kira terhadap perubahan keperluan dan aspirasi pengguna secara global.

Merlion Park ((Foto: Encik Fadhil)

STB Malaysia bekerjasama dengan rakan kongsi seperti Mandai Wildlife Group dengan menawarkan diskaun ekslusif sebanyak 33% kepada pelancong Malaysia ke atas pembelian tiket untuk ketiga-tiga taman mereka – Singapore Zoo, Night Safari dan Jurong Bird Park dengan kod promosi – MY33OFF. Promosi ini sah dari 1 hingga 30 Jun 2022.

Selain itu, Singapore Airlines mengadakan promosi Travel Fair, dengan diskaun tambang semua dalam penerbangan mereka dari 28 Mei hingga 6 Jun 2022 dari Kuala Lumpur dan Pulau Pinang ke Singapura. Tambang penuh untuk kelas Ekonomi bermula dari RM450 hingga RM2,500 untuk kelas Perniagaan.

IKLAN

Fuh, tawaran menarik. Bolehlah bercuti ke Singapura nanti!

Sumber: (1)

**

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.