Lelaki Ini Kongsi Antara Soalan Basic Yang Majikan Confirm Akan Tanya Dalam Sesi Interview

1482

Perkara yang paling menakutkan bila nak pergi interview kerja adalah bila memikirkan tentang soalan apa yang nak ditanya oleh bakal majikan nanti?

Punya la risau sampai kan nak tidur malam pun tak lena. Chill guys.

Perkongsian yang dibuat oleh Muhammad Shalhadi di laman Facebooknya sedikit sebanyak dapat membantu korang yang mungkin tertanya-tanya masa interview nanti mereka nak tanya apa eh?

Mengikut pengalamannya yang sudah menghadiri lebih daripada 10 interview di syarikat berbeza, dia berkongsi beberapa soalan basic yang lazimnya akan ditanya oleh bakal majikan kepada korang.

PLEASE INTRODUCE YOURSELF

First impression always matter. Praktis banyak-banyak part ni supaya tak gagap atau cuak depan (Ada juga company tak suruh beri intro pun)

WHAT DID YOU LEARN IN YOUR COURSE OF STUDY?

Jawab berkaitan dengan position yang korang apply dan make sure kau tahu apa yang kau jawab tu sebab mungkin akan ada follow up question.

WHAT DO YOU KNOW ABOUT THE COMPANY?

-Buka website company tu dan baca “about us” tapi bukan setakat tu je, interviewer nak tahu sama ada korang ambil kisah atau tak pasal company tu dan berminat atau tidak.

WHAT IS YOUR AMBITION? WHAT’S YOUR DREAM JOB?

-Interviewer nak tahu position yang ditawarkan tu selari tak dengan impian korang.

-Bersedia la kena provoke kalau ambition korang tak sama dengan kerja yang di apply.

WHY DO YOU WANT THIS JOB?

-Majikan tak nak ambil pekerja yang sekadar datang kerja nak gaji je. Mestilah nak yang betul-betul passionate dengan kerja tu. Cerita kenapa korang minat dan carilah faktor-faktor yang menunjukkan kerja tu selayaknya diberikan pada korang.

DO YOU RECEIVE ANY OTHER INTERVIEW INVITATION?

-Jawapan dia sama ade yes or no je kan. Tapi, Shalhadi pernah bereksperimen dengan soalan ni.

Jawapan: NO

Interviewer: Why? So confident that you will get this job?

Aku: What theee (dalam hati je la)

Jawapan: YES

Interviewer: For what position? Which company?

Aku: bla bla bla..

Interviewer: I see, but I think you are more suitable to work here. We can train you.

WHAT IS YOUR EXPECTED SALARY?

– Pandai-pandailah korang jawab dan nego. Kalau pandai boleh la dapat macam yang korang nak untung-untung boleh dapat lebih lagi. Cuma jangan mintak gaji melampau tinggi. Boleh buat research dulu berapa standard gaji sesuai dengan kelayakan dan position yang korang apply.

DO YOU HAVE DRIVING LICENSE? WHERE ARE YOU STAYING?

-Bakal majikan akan tanya sebab tak nak korang ada masalah nak datang kerja. Salah sorang interviewer pernah beritahu, dia tak nak pekerja berhenti sebab masalah jarak antara tempat tinggal dengan tempat kerja jauh. Kalau rumah korang jauh dengan company tu jawablah kau nak sewa area situ ke, pegi keje naik jet ke. Pandai-pandai laa.

WHY SHOULD WE HIRE YOU?

-Ramai tak suka kalau ditanya soalan ni, tapi mulai sekarang silalah suka dengan soalan ni sebab ni la peluang untuk korang “jual” diri dan kemahiran korang.

TELL ME SOMETHING THAT IS NOT IN YOUR CV

Just tell him something that is not in your CV. Senangkan? Korang cerita perkara yang menarik dan tentang value yang ada pada diri korang.

WHERE DO YOU SEE YOURSELF 5 YEARS FROM NOW?

-Ingat setiap kali nak pergi interview mesti fikir sekali masa depan kat tempat kerja tu and apa korang nak capai. Takdelah blur bila ditanya soalan ni.

WHAT DO YOU DO IN YOUR FREE TIME?

-Jawab tentang perkara-perkara yang berfaedah je tau.

VIEW ABOUT LIFE. DEFINE SUCCESS/HAPPINESS

Define ikut definition korang sendiri. Interviewer bukan nak jawapan dari kamus (atau mungkin ada yang nak dari kamus mana tahu kan).

Dan soalan-soalan penyelesaian masalah/soalan-soalan IQ yang korang kena fikir. Boleh google sendiri soalan-soalan jenis ni.

Bila dah apply kerja tu, alertlah dengan handphone dan email korang. Kebanyakan sesi interview dibuat dalam bahasa Inggeris. Jadi rajin-rajin la praktis cakap omputeh ya. Bila dipanggil untuk datang interview, bersedia juga untuk jawab ujian bertulis. Kalau nak bawa kalkulator pun bawa je. Dapat soalan matematik tak ada la cuak sangat.

Bila baca soalan nampak macam serius kan? Percayalah, semua interview yang penulis pergi ni, suasana dia macam sembang-sembang je. Jadi, jangan rasa terlampau gemuruh, tu yang buat gagap or lost idea tu.

Good luck guys!