Untitled design (7)

Kalau di KL, bila sebut café hipster ramai yang suka melepak di dalamnya. Susun atur ruang yang kreatif, port begini selalu menjadi tempat anak muda melepak (sebelum PKP la ya. Sekarang lepak pun bahaya, prosedur pun ketat).

Bila sebut part hipster ni, kemudian kalau dibandingkan dengan perpustakaan di sekolah jauh benar bezanya. Korang dapat bayangkan tak situasi library kita masa sekolah dulu. Ada meja, kerusi, rak buku dan lain-lain dan paling utama langsirnya mesti beropol-ropol, hikz.

Tapi library juga jadi tempat paling best untuk dikenang sebab dekat situlah tempat dating (sesetengahnya, bukan semua pelajar). Cikgu yang jaga pun so so, nak kata tua tak juga, nak kata muda tak sangat.


Tapi perkongsian seorang guru perpustakaan dari SK Pak Ba, Setiu, Nordin Ismail yang juga bertanggungjawab menjaga library di sekolah berkenaan benar-benar membuatkan ramai kagum. Mana taknya, hasil amukannya, library sekolah dah nampak macam café hipster. Kalau budak-budak masuk mesti nak lepak lama. Semua itu dilakukannya sebelum murid-murid masuk ke sekolah baru ini.

IKLAN

Bacalah perkongsian cikgu ni. Paling penting, untuk zaman millennium ini, guru juga perlu kreatif setara anak murid yang sudah terlalu terdedah kepada dunia teknologi maklumat. Tapi memang cun abis library hasil usaha cikgu hensem ni bersama-sama individu yang banyak membantunya.

Korang bacalah perkongsiannya. Memang berubah habis library sekolah SK Pak Ba yang juga sekolah di luar bandar ini bila di transform oleh gurunya yang kreatif.

Nilah hasil amukan aku selama 3 minggu sejak bermula PKPP dan time tu aku dah boleh gi sekolah. Library dah macam rumah kedua aku dah. Agak-agak anak murid aku akan terkejut tak bila tgk library diorang dah berubah.

IKLAN

Nak suprisekan diorang la kononnya bila naik sekolah nanti. Hehe Konsep hipster dan minimalis masih aku terapkan tuk deco library aku kali ni. Aku nak bebudak aku “feeling2” bandar dan ikut trend walaupun sekolah kat luar bandar.










IKLAN

Ini adalah makeover paling gila yg pernah aku buat. Kali ni aku berani tuk gunakan wallpaper dan bermain dengan warna pastel. No more langsir2, renda2 and skirting2 bagai.

Memerlukan kerahan idea yg sangat ekstrim sbb nak deco ruang library yg terhad tuk jadikan pelbagai guna, banyak galeri yg berjaya diwujudkan dan yang paling penting berubah 100% dalam masa yang singkat. Aku berterima kasih kat kesayangan aku termasuklah kak yah akak kerani, akak cleaner, Junaidah-Junaidah, pengawal keselamatan sekolah Ku Luqman and Saifol Mizan, tukang kebun sekolah aku Mohd Rizal Mohd Rizal, cikgu intrim yang baru lapor diri kat sekolah aku iaitu cikgu azira Zaidi Kassin and bekas2 anak2 didik aku yg byk tolong aku tuk buat make over library kali ni.

Aku bersyukur jugak sbb ada Guru Besar Ustaz Abdul Ghani Bin Mohd Ali dan rakan2 guru yang sangat supportive dan membiarkan aku bebas berkarya. Hehhee semoga dapat memberikan sedikit idea dan inspirasi buat2 rakan diluar sana if terdetik nak deco libary or kelas masing2. Lain padang lain belalang.. lain orang lain citarasa. Hehehehe #COVID19 #kitajagakita #KitaJagaSemua
Bagi korang yang nak dapat idea kreatif, carilah fb Cikgu Nordin Ismail. Lebih banyak gambar di situ tau.