Topik gangguan seksual dan kurangnya rasa hormat kepada mangsa wanita yang selalu dijadikan sebagai ‘objek’ kembali menjadi topik perbualan utama dalam kalangan warganet sejak minggu lalu.

Ia setelah kes video tular membabitkan kupasan berbaur seksual dalam sebuah program televisyen swasta.

ARTIKEL BERKAITAN : Solidariti Selebriti Junior-Senior Malaysia Tolak ‘Bahan Lawak Lucah’ – REMAJA

Menyentuh mengenai topik tersebut, atlet terjun negara Datuk Pandelela Rinong menjadi salah satu suara terawal yang berkongsi pengalamannya dalam kem sukan terjun. Kata Pandelela, sukan terjun juga tidak terkecuali daripada menjadi bidang yang tercemar akibat tindak-tanduk sebahagian ahlinya yang didakwa menjadi punca kepada isu gangguan seksual; sama seperti di dalam bidang seni hiburan tempatan dan bidang-bidang lain di Malaysia.

Lambat Bersuara? : Pandelela Rinong ‘Balas’ Pertikaian Menteri Belia & Sukan
Sumber Foto : Instagram @pandelela

Keberanian Pandelela untuk bersuara dan berkongsi kisahnya ini diterima secara positif oleh sebilangan besar followers Pandelela termasuklah Menteri Kanan Kesihatan, YB Khairy Jamaluddin.

KJ pernah terlibat sama dalam situasi kem sukan terjun yang satu ketika dahulu bergolak dengan isu ini sehingga pihak Kementerian Belia dan Sukan yang diketuainya pada waktu itu perlu masuk campur dalam proses penstrukturan semulanya.

BACA LAGI : Lawak Lucah Boleh Bertukar Jadi Kes Rogol Jika Tak Dibendung – Pandelela Rinong – REMAJA

Namun, lain pula respon yang diterima daripada Menteri Belia dan Sukan semasa, Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu apabila beliau mempertikaikan pendedahan dakwaan isu gangguan seksual oleh Pandelela Rinong pada minggu lalu.

IKLAN
Lambat Bersuara? : Pandelela Rinong ‘Balas’ Pertikaian Menteri Belia & Sukan
Sumber Foto : MALAY MAIL

Menerusi laporan Free Malaysia Today (FMT), beliau sebaliknya menyoal semula mengapa dakwaan ini baru ingin dibangkitkan setelah beberapa tahun berlalu? Senang cerita, mengapa lambat bersuara?

“Saya dah berjumpa dengan beberapa atlet tentang (pendedahan Pandelela mengenai gangguan seksual) jadi tidak sesuai untuk saya hebahkan lagi perkara ini sekarang.

“Tapi saya hanya nak faham keseluruhan senario. Kenapa tiba-tiba setelah sekian lama Lela keluar kenyataan melalui media sosial beliau?” katanya semasa ditemui di sidang media seminar Anti Doping Kebangsaan semalam.

*

Dalam komen balas menerusi ciapan di Twitter beliau, Pandelela tidak mudah melatah dan menjelaskan sebab di sebalik pendedahan beliau, minggu lalu.

IKLAN
Lambat Bersuara? : Pandelela Rinong ‘Balas’ Pertikaian Menteri Belia & Sukan
Sumber Foto : Instagram @pandelela

“Saya kongsikan pengalaman saya yang ‘tidak terlalu menarik ini’ demi memberikan kesedaran kepada masyarakat dan demi memberi sokongan kepada mangsa di luar sana; yang terus-menerus berada dalam dilema sama ada untuk bersuara ataupun tidak.

“Lebih penting lagi, mereka yang membiarkan (situasi gangguan seksual) untuk terus terjadi dan yang menyokongnya tidak seharusnya diraikan.

“Orang lain mungkin boleh lupakan (isu ini) tetapi bukannya mangsa itu sendiri. Saya masih berpegang teguh kepada suara #rapeisnotfunny dengan harapan agar anda akan menjadi lebih berani untuk bersuara pada masa hadapan dan tidak seperti saya yang tidak (berani pada waktu lampau),” catat Pandelela.

Tinjauan pada bahagian komen mendapati ramai yang bersetuju dengan gesaan Pandelela ini  agar lebih ramai berani bersuara; sama ada mereka pernah menjadi mangsa gangguan seksual ataupun tidak agar lebih ramai orang sedar akan apa yang perlu mereka lakukan jika berdepan situasi tersebut.

IKLAN

“Bersuara benda yang betul pun dah tak boleh? Habis, sampai bila lawak lucah atau rogol nak dijadikan topik bila berborak?”

“Tiada waktu yang tepat untuk kita bangkit menentang perangai tidak senonoh ini disebabkan ketakutan diri sendiri dan juga persepsi masyarakat. Ketegasan kamu (Pandelela) dalam isu ini akan memberi kekuatan dan keberanian kepada atlet muda untuk bersuara.”

*

Dari sudut positif, pihak Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu dilaporkan akan menghubungi mantan Menteri Belia & Sukan, Khairy Jamaluddin yang dipercayai mempunyai pandangan dan maklumat lanjut mengenai pendedahan ini.

Beliau juda dalam pada itu menggesa semua atlet Malaysia di mana-mana peringkat termasuklah yang masih bersekolah untuk melaporkan kepada ibu bapa, jurulatih atau pihak berkuasa sekiranya berlaku insiden percakapan yang tidak sesuai atau sentuhan keterlaluan antara mereka dengan jurulatih serta rakan atlet kerana ia disifatkan sebagai satu kesalahan jenayah yang perlu diperangi.

Malah menerusi ciapan terbaru Pandelela sebentar tadi, dia menjelaskan bahawa dia tidak menyerang menteri tersebut. Sebaliknya, dia meraikan kehadirannya ke Kementerian Belia & Sukan dan berharap agar beliau dapat terus memberi sokongan kepada skuad terjun negara.

Sumber : (1)

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI