Dalam pandemic COVID-19 ini, ramai yang bertungkus lumus mencari rezeki tanpa kenal erti penat dan Lelah. Jika minggu lagi tular apabila seorang gadis di Perak hanya melakukan penghantaran khidmat pesan Food Panda dengan hanya menaiki basikal, rupa-rupanya ada lagi yang lebih susah apabila hanya berjalan kaki sahaja untuk menghantar pesanan.

Dalam satu perkongsian oleh Ustaz Ebit Liew, dia telah bertemu dengan lima orang penghantar Food Panda yang selama ini hanya berjalan kaki. Dalam pertemuan tersebut setiap seorang dari mereka menerima basikal lipat dengan kecanggihan Sembilan gear bagi memudahkan proses perjalanan dan basikal tersebut juga boleh dilipat untuk dibawa masuk ke dalam LRT.

Lakukan ‘Food Delivery’ Dengan Hanya Berjalan Kaki, Ustaz Ebit Liew Hadiahkan Basikal Kepada 5 Pekerja Food Panda.

Menurut Ustaz Ebit liew dalam hantaran di laman Facebooknya, “Best tadi sebelum solat Jumaat, saja beli 5 basikal boleh lipat hadiahkan pada 5 orang adik foodpanda. Mereka hantar makanan jalan kaki. Purata seminggu rm100-rm300. Muka semua rajin dan baik-baik jer. Ada seorang kakak ibu tunggal. Naik LRT datang sini. Sedih dengar latar belakang keluarga masing-masing.

IKLAN

“Mereka tiada lesen dan tiada motor atau basikal. Tak mampu beli lagi. Jadi hantar jalan kaki. Katanya mandi peluh hari-hari. Kerja sebab nak sara keluarga. Ada seorang lagi kakak dia dapat bulan ni rm450. Suami tukang urut dapat rm400 juga. Ada seorang adik ni tinggal dengan ibu sahaja. Ibubapa berpisah. Selepas SPM tiada kerja. Nak tolong mak. Katanya paling best bila dapat bagi rm500 pada mak. Baki sikit-sikit untuk makan sendiri. Aduh menangis dengar.

Lakukan ‘Food Delivery’ Dengan Hanya Berjalan Kaki, Ustaz Ebit Liew Hadiahkan Basikal Kepada 5 Pekerja Food Panda.

IKLAN

“Suka terkesan tengok anak muda rajin begini. Tahniah adik semua yang rajin tolong keluarga. Sebulan rm700 ke rm800. Sayu hati ni. Saya hadiahkan basikal lipat. Mereka suka senang nak bawa naik lrt. Dan ada 9 gear. Ringan nak kayuh. Special untuk mereka. Dan saya beri sedikit duit belanja. Buat 5 orang. Dan yang ada disitu tadi. Semoga adik ini terus kuat yer dan diluaskan rezeki.”

IKLAN

Semoga lima pekerja Food Panda tersebut lebih bersemangat untuk menjalankan tugas selapas ini.

***P/S – Pengajaran yang boleh kita ambil dari kisah 5 penghantar pesanan ini, hendak seribu daya tak hendak seribu dalih. Walaupun tiada kenderaan namun mereka tetap gigih demi mencari rezeki. Bak kata pepatah usaha tangga kejayaan dan alah bisa tegal biasa.

Sumber: Facebook Ustaz Ebit Liew

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI