Sekitar petang tadi tular di media sosial kenyataan dari Timbalan Menteri Komunikasi dan Multimedia, Datuk Zahidi Zainul Abidin dalam sidang Dewan Rakyat mengenai Veveonah Mosibin yang didakwa tidak menjalani sebarang peperiksaan ketika videonya tular memanjat pokok untuk menjawap peperiksaan bagi mendapatkan liputan berikutan masalah susah mencapai capaian internet.

Menurut Timbalan Menteri ini, rakaman video seorang pelajar Universiti Malaysia Sabah (UMS) yang didakwa terpaksa memanjat pokok untuk mendapatkan capaian internet bagi membolehkannya menduduki peperiksaan secara dalam talian di Pitas, Sabah sebenarnya sekadar dilakukan hanya bertujuan hiburan dan menaikkan 'viewer' rancangan YouTubenya.

Perkara itu didedahkan oleh beliau yang menjelaskan hasil siasatan kementeriannya mendapati Veveonah yang juga merupakan seorang Youtuber, sebenarnya tidak menduduki peperiksaan ketika video tular itu dirakam.

“Untuk pengetahuan Yang Berhormat, adik (Veveonah) yang tadi tersebut seorang Youtuber dan tidak ada peperiksaan. Kita dah semak dah. Dia hanya Youtuber untuk ambil nama, dia terkenal sekejap dan dia buat hanya untuk hiburan.

“Ini perbuatan yang kadang-kadang kita tertipu dan kadang-kadang kita sebagai Yang Berhormat jangan mudah tertipu dengan Youtuber untuk membuat isu," katanya dalam sesi soal jawab sidang Dewan Negara hari ini.

IKLAN

[TERKINI] Timbalan Menteri Mohon Maaf Pada Veveonah, Akui Dapat Maklumat Tak Tepat

Beliau berkata demikian bagi menjawab soalan tambahan Ahli Dewan Negara, Senator Datuk Donald Peter Mojuntin yang bertanyakan tindakan kerajaan bagi memastikan keseimbangan capaian internet antara bandar dan luar bandar serta mengaitkan isu video tular Veveonah dengan perkara itu.Sumber : Sinar Harian

Timbalan Menteri minta maaf, dapat info salah

Bagaimana pun sekitar satu jam tadi, Timbalan Menteri Komunikasi dan Multimedia ini telah membuat catatan di fbnya mengenai maklumat mengenai pelajar Veveonah tidak tepat dalam menjawap soalan tambahan.

IKLAN

Malah beliau turut membuat permohonan maaf kepada pelajar tersebut dan akan membuat pembetulan di Dewan Negara Isnin nanti.

Merujuk kepada perbahasan di Dewan Negara hari ini, saya ingin membetulkan kenyataan mengenai adik Veveonah Mosibin tidak menjalani sebarang peperiksaan ketika video beliau belajar di atas pokok tular di media sosial.

IKLAN

Saya telah mendapat maklumat yang tidak tepat dalam menjawab soalan tambahan. Saya ingin memohon maaf kepada adik Veveonah Mosibin dan juga akan membuat pembetulan di Dewan Negara Isnin nanti.

Semoga adik Veveonah Mosibin terus maju jaya dalam setiap bidang yang diceburi.

Zahidi Zainul Abidin
Timbalan Menteri Komunikasi dan Multimedia

Erm, jadi tak betullah kenyataan yang Veveonah saja nak dapatkan viewer untuk saluran Youtubenya.