Tentu ramai yang tertanya-tanya bagaimana seorang individu melepaskan taraf warganegara dipegangnya.

Menurut peraturan dikeluarkan oleh Jabatan Pendaftaran Negara (JPN), seorang individu tidak boleh memiliki dua kewarganegaraan di mana ia perlu dilucutkan satu darinya berdasarkan Perkara 23 Perlembangaan Persekutuan.

Masa yang sama, Perkara 24(1) Perlembagaan Persekutuan menyebut kerajaan Persekutuan juga boleh melucutkan kewarganegaraan Malaysia kepada individu yang telah memperoleh kewarganegaraan negara lain.

Untuk pengetahuan korang, dalam tempoh 20 tahun ini seramai 81,950 warganegara Malaysia telah melepaskan taraf warganegara dan memilih duduk di negara yang menjadi pilihan mereka dan sudah pun memperoleh taraf warganegara negara pilihan.

Ramai di antara kita tertanya-tanya bagaimana prosedur seorang individu (warganegara Malaysia) boleh melepaskan taraf warganegara dan apakah cara melakukannya.

Menurut portal rasmi Jabatan Pendaftaran Negara, sebelum korang lepaskan warganegara Malaysia sebab rasa Malaysia tak ada salji, tak ada ladang anggur, gaji rendah, selesa bekerja di luar negara atau apa saja alasan korang untuk duduk di negara pilihan, pertamanya korang mestilah berusia 21 tahun ke atas (terkecuali bagi perempuan dan berkahwin ya).

Serendah RM10 & Berusia 21 Tahun, Korang Boleh Lepaskan Taraf Warganegara & Duduk Di Luar Negara

Serendah RM10 & Berusia 21 Tahun, Korang Boleh Lepaskan Taraf Warganegara & Duduk Di Luar Negara

Paling utama sebelum lepaskan taraf warganegara tu, korang wajib mendapat surat dan passport dari negara pilihan korang tu. Maksudnya jangan suka-suka lepaskan taraf warganegara sebab bosan Malaysia tak ada ladang anggur atau epal atau sebab gaji korang kecil di sini.

Kenapa usia mesti 21 tahun ke atas? Sebabnya kalau di Malaysia, korang dan boleh pilih pemimpin dengan boleh mengundi dan bebas membuat pilihan. Kalau umur belum capai 21 tahun, redha je la walau tak suka.

Menurut peraturan di keluarkan oleh JPN, bagi mereka yang berumur dua puluh satu tahun atau lebih, sempurna akal dan yang telah menjadi atau akan menjadi warganegara asing boleh menolak taraf kewarganegaraan Malaysianya. Bagi perempuan yang telah berkahwin faktor umur tidak diambil kira. Nie maklumat lanjut lagi ya.

1.Pemohon hendaklah berumur 21 tahun ke atas.

IKLAN

2. Sempurna akal.

3. Telah memperolehi taraf warganegara negara asing atau perakuan negara berkenaan akan menjadi warganegara negara asing.

4. Mengisi Borang K dalam 2 salinan dengan lengkap dan sertakan salinan dokumen yang perlu dibawa bersama (with copies of the necessary documents).

Nak ke mana lepas ada semua tu?

Pemohon dikehendaki hadir sendiri di mana-mana kaunter Bahagian Kewarganegaraan JPN atau di Pejabat Konsul Malaysia di luar negara dengan melengkapi 2 keping Borang K (asal).
1. Salinan pasport Negara asing

2. Salinan sijil warganegara Negara asing atau Salinan Surat Pengesahan yang pemohon akan menjadi Warganegara asing

3. Sijil kelahiran atau Cabutan sijil kelahiran terbaru bagi kelahiran di Malaysia atau Borang W bagi kelahiran di Luar Negara (jika ada)

IKLAN

4. Sijil Warganegara (jika ada)

5. Kad pengenalan (jika ada)

6. 2 keping gambar pemohon berukuran pasport, berlatar belakang biru

7. Cap ibu jari kiri dan kanan pemohon

8. Borang K hendaklah ditandatangani dan disahkan dihadapan Majistret/Jaksa Pendamai/Peguamcara/Notari Awam atau Pesuruhjaya Sumpah

IKLAN

9. Pasport Malaysia atau lain-lain dokumen perjalanan

10. Dokumen perkahwinan (jika perempuan yang berumur bawah 21 tahun)

Nota: Semua salinan fotostat dokumen-dokumen sokongan hendaklah dibuat di atas kertas bersaiz A4

Bayaran murah je gais, RM10 saja

RM10.00 bayaran pendaftaran permohonan.

Muatturun borang K di sini .

Klik Borang K

Makluman lain

Semua permohonan urusan kewarganegaraan hendaklah menggunakan borang asal . Borang-borang boleh didapatkan daripada Ibu Pejabat JPN Putrajaya atau mana-mana Ibu Pejabat JPN Negeri / Cawangan. Bagi permohonan pendaftaran kelahiran luar negara dan pelepasan kewarganegaraan, borang boleh juga didapatkan dari Pejabat Konsul di luar negara.

Hokay, itulah saja syarat-syaratnya. Mudah sangat-sangatkan. Tapi bila dah buat keputusan jangan rasa menyesal ya. Kata orang hujan emas negara orang, hujan batu negara sendiri. Katanya lagi best hujan batu sebab kalau kena kepala berlubang, hikz. Gurau ajer…

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI