Bila terdengar iklan dicorong-corong radio “Keenakan buah kurma dari timur tengah.. Yusof Taiyoob.. ini merupakan petanda bulan Ramadan dan puasa bakal menyelma tak lama lagi.

Kelazatan buah kurma yang tiada bandingannya. Bila terdengar iklan ‘keenakkan Kurang dari sebulan kita akan menjalani ibadah puasa dan masuk bulan mulia Ramadan. Bila tima bulan Ramadan mesti kita akan menyediakan buah kurma atau tamar yang merupakan sunnah nabi kita.

Kurang Dari Sebulan Nak Puasa, Cara Betul Pilih Dan Simpan Buah Kurma
Sumber : Konevi from Pexels

Sekarang ni dah bermacam-macam jenis kurma yang ada di pasaran,sebut je nak jenama apa. Tapi korang tahu tak nak memilih kurma yang baik dan tidak menyesal bila makan nanti. Paling penting pilih stok kurma yang boleh bertahan lama.

1. Lihat pada tekstur buah
Buah kurma yang masih segar mempunyai tekstur yang kenyal meskipun kulitnya nampak berkerut. Selain itu, kurma yang masih berkualiti akan kelihatan padat dengan permukaan kulit yang sedikit berkilat.

IKLAN

Jika kurma tersebut mempunyai kristal gula terbentuk pada permukaan kulitnya, ia satu petanda bahawa buah itu tidak lagi segar.

2. Aroma
Jika kurma yang anda lihat mengeluarkan bau yang masam dan tajam, usah beli. Ini menandakan bahawa kurma tersebut sudah disimpan agak lama dan kurang bermutu.

3. Simpan dalam peti sejuk
Satu cara menyimpan kurma agar tahan lebih lama adalah membekukannya dalam peti sejuk. Tidak perlu khuatir, kerana buah tersebut tidak akan berubah rasa mahupun teksturnya jika disimpan dengan cara itu.

IKLAN

Anda hanya perlu menunggu sebentar selepas mengeluarkannya dari peti sejuk sebelum memakannya.

Satu lagi cara adalah untuk merendamkan kurma yang disimpan dalam peti sejuk itu, ke dalam air suam agar ia kembali lembut.

IKLAN

4. Simpan dalam bekas kedap udara
Jika anda mempunyai kurma kering dan ingin cara paling ringkas untuk menyimpannya, simpan sahaja dalam bekas kedap udara. Kurma kering boleh bertahan hingga tiga bulan jika disimpan dengan cara itu.

Namun jika anda ingin rasa lebih selamat, seeloknya simpanlah dalam peti sejuk.

Tak sabarnya nak sambut bulan Ramadan bulan ini, semoga info ini bermanfaat kepada semua!

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI