Bagi pencinta kucing, ‘si bulus’, ‘oyen’ atau apa saja panggilan comel yang diberikan. Sebenarnya, korang memerlukan dedikasi tinggi untuk menjaga mereka. Selain penjagaan makan, minum dan menguruskan kebersihan, korang perlu memberikan perhatian dan perlu kerap membelai.

ARTIKEL BERKAITAN : Boleh Try Dekat ‘Oyen’, Aplikasi Translate Bahasa Haiwan Buat Netizen Teruja

Foto Via Pexels

Tapi masalahnya bagaimana kita nak tahu yang kucing peliharaan ini happy? Pernah tak korang tertanya-tanya apa maksud di sebalik bunyi mengiau seekor kucing itu? Adakah ia mahukan perhatian, atau sedang happy?

Oleh yang demikian, macam mana pula nak tahu yang kucing kita bahagia dengan kita? Jawapannya ada dikongsi oleh @neat.caroline di halaman TikToknya:

Meskipun kucing tidak dapat berkata-kata untuk menzahirkan rasa terima kasih, tetapi ia sering menunjukkan rasa kasih sayang terhadap tuannya menerusi beberapa cara. Ini termasuklah:

1. Membuat gerakan seperti mengurut

Saat kucing membuat gerakan seperti mengguli doh atau mengurut di atas selimut, bantal, atau tubuh tuannya, ini terlihat sangat comel. Tapi sekaligus menjadi tanda yang hatinya sedang sangat happy.

2. Kucing senang bersentuhan atau bergesekan

Kucing yang hidup bersama dengan tuannya memiliki ikatan sosial yang sangat kuat. Kucing ini akan menggesekkan atau menyentuhkan badan ke pemiliknya semasa mereka merasa happy!

IKLAN

3. Kucing menunjukkan perutnya

Kucing yang gembira dan bahagia tidak malu menunjukkan sifat sebenarnya seperti menunjukkan perutny. Maksudnya, kucing anda percaya pada anda kerana bahagian perutnya amatlah sensitif.

4. Tidur dengan lidah terkeluar

Maksudnya kucing anda dah selesa dengan anda!

5. Kucing selalu membersihkan dirinya

Kucing sangat teliti dalam kebersihannya, walaupun tanpa bantuan manusia. Apabila bulu kucing terawat baik, maka itu petanda yang sangat baik. Kucing menjaga kesihatannya. Saat bulunya bersih, jadi kucing akan merasa sihat dan memiliki perasaan positif.

IKLAN

6. Ekor kucing anda berbentuk tanda tanya

Kucing yang bahagia dan mempunyai keyakinan diri yang tinggi akan membentuk ekornya dalam bentuk tanda tanya. Ini menandakan kucing dalam suasana hati yang senang dan biasanya siap untuk berinteraksi.

7. Kucing menggunakan litter box

Jika najis keluar dari litter box, itu boleh menjadi tanda masalah kesihatan atau ketidakbahagiaan. Jika masalah terus berlanjut, segera berjumpa dengan doktor haiwan.

Semoga membantu anda lebih mengenali si bulus anda!

IKLAN

Video penuh:

 

@neat.caroline How to tell if your cat is happy! 😻 #cattips #cathacks #catsoftiktok #catlover #fyp #learnontiktok #hometips #cattok ♬ original sound – Neat Caroline

Untuk pengetahuan korang, bukan sekadar haiwan kesayangan Nabi namun menjaga dan membela kucing juga dapat membantu stres. Malah,  meningkatkan love hormon dalam badan kita juga. Hebatkan membela si bulus ni.

**

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Sumber: TikTok @neat.caroline