Bukan semua di antara kita menjadikan bahasa Inggeris sebagai first language di rumah, mahu pun ketika berbual bersama rakan-rakan.

Ada juga yang mungkin menggunakan bahasa ini ketika di sekolah atau universiti saja, selebihnya di luar mereka sudah terbiasa dengan bahasa ibunda.

Tapi dikala sekolah masih ditutup akibat pandemik Covid-19 mesti korang susah nak mempelajari bahasa Inggeris ni kan?

Jangan risau, guru-guru semestinya kreatif untuk memberi satu kelaian kepada murid. Seperti guru bahasa Inggeris ini yang dikenali sebagai Sir Danial mengambil inisiatif berkongsi video pendeknya menerusi laman TikTok mengajar tentang penggunaan bahasa Inggeris.

Menjenguk ke laman TikTok guru ini, pasti korang terus bersemangat nak belajar bahasa Inggeris kerana penerangannya cukup jelas dan mudah difahami. Antara video pembelajaran bahasa Inggerisnya ialah :

Basic English Vs Advance English

 

IKLAN
@danialtsuFeeling ✨ jammy ✨ atm. ##acadanny ##sirdanny ##magicalsprayer ##tiktokguru ##learnontiktok ##gurubahasa♬ ACADANNY – Danial Tsu

 

 

@danialtsuNew series with @sabrinasabbyyy 🥳 ##learnontiktok ##tiktokguru ##gurugottalent ##sirdanny ##english

♬ Sir Danny Encem – Danial Tsu

 

IKLAN

Avoid Writting This In Your Essay

 

@danialtsuAnyone notices ##magicalsprayer ⁉️ ##acadanny ##sirdanny ##learnontiktok ##tiktokguru ##gurubahasa♬ Dirty Harry – Gorillaz

Word With Silent ‘U’

 

IKLAN
@danialtsuWhat other examples? 🤩 ##sirdanny ##magicalsprayer ##learnontiktok ##tiktokguru ##english ##terimakasihguru♬ ACADANNY – Danial Tsu

Simple bukan tapi info pendek di video TikTok Sir Danial ini pastinya dapat membantu korang  lebih berkeyakinan dalam menggunakan bahasa Inggeris dalam membuat bertutur mahupun menulis karangan di dalam bahasa ini.

Selepas ini, cuba pastikan korang tak salah menggunakan basic rules ini dan boleh belajar bahasa Inggeris yang lebih kompleks. Jangan bimbang kalau salah, dalam bahasa Melayu pun kita buat salah kan?

Paling mudah nak pandai bahasa Inggeris adalah korang perlu berkomunikasi menggunakan bahasa ini secara kerap. Gunakan simple English, keep it short and simple!

Start dari sekarang, cuba berbual dengan kawan korang guna bahasa Inggeris okay?

Good luck!

Sumber: Tiktok Danialtsu