Foto: Automatic Transmission Repair

Penggunaan kereta automatik lazimnya akan menukar gear secara automatik, namun mungkin ada yang masih tidak tahu apakah keperluan gear rendah?

Berbalik kepada perkara asas, jika korang menggunakan gear rendah, prestasi kereta akan meningkat dengan memaksimumkan kecekapan penggunaan minyak dan meningkatkan kuasa enjin.

Gear rendah juga dikenali sebagai gear pertama dan dalam sistem transmisi automatik, fungsi gear itu adalah memperlahankan enjin dengan menghasilkan tork lebih tinggi.
Jika pemandu beralih ke fungsi gear rendah, ini bermakna transmisi akan beralih dan kekal pada gear rendah tersebut dengan menghasilkan halaju lebih rendah, lebih tork dan lebih kuasa ke atas enjin.

Bila Masa Sesuai Guna Gear Rendah Dalam Kereta Auto? Ini Yang Korang Perlu Tahu
Foto: daydaynews.cc

Gear L pada kereta automatik adalah singkatan bagi ‘Low’ atau ‘rendah’. Jadi, apabila tombol gear pada posisi gear rendah, enjin kereta akan berada pada tahap paling rendah dalam transmisi.

Bilakah masa yang sesuai untuk pemandu menggunakan gear rendah pada kereta automatik?

IKLAN

Korang boleh menggunakan gear rendah dalam beberapa situasi seperti berikut:

1. Penunda atau penarik ‘towing’

Penggunaan kereta dan kenderaan dalam gear rendah mampu menghasilkan lebih banyak kuasa enjin dan memudahkan kenderaan menarik beban berat. Kereta automatik akan beralih gear mengikut halaju dan putaran enjin (RPM). Ini akan mengganggu enjin jika kenderaan membawa sesuatu beban atau menunda.

2. Menuruni jalan curam

Bila Masa Sesuai Guna Gear Rendah Dalam Kereta Auto? Ini Yang Korang Perlu Tahu
Foto: Learn Driving Tips

Jika korang menggunakan brek berterusan untuk memperlahankan kereta ketika menuruni jalan atau bukit curam boleh menyebabkan brek mengalami panas lampau yang berisiko berlaku kegagalan brek.

IKLAN

Korang boleh guna gear rendah untuk mengalihkan tekanan tinggi daripada brek. Walaupun masih perlu membrek, sistem brek tidak akan mudah gagal kerana enjin akan melakukan sedikit proses memperlahankan kereta dalam posisi gear rendah.

3. Mendaki bukit curam

Bila Masa Sesuai Guna Gear Rendah Dalam Kereta Auto? Ini Yang Korang Perlu Tahu
Foto: YouTube

Mendaki bukit curam memberikan beban atau tekanan ke atas kereta ke bawah. Keadaan itu sama seperti situasi mengangkut beban. Jadi, korang boleh menggunakan gear pertama bagi memudahkan enjin melakukan tugasan tersebut.

IKLAN

Semoga perkongsian ini memberi manfaat buat pemandu kereta automatik yang mungkin masih tidak begitu faham tentang penggunaan gear L ini.

**

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Sumber: (1)