Sumber Gambar :Photo by Kaboompics .com from Pexels

Masyarakat Malaysia memang dah terbiasa dengan minuman berkafien dalam kehidupan seharian. Mana tidaknya, pagi-pagi dah order Kopi ais dekat mamak.

Betul tak?

Kopi Tingkatkan Kadar Metabolisma Badan Tapi Jangan Berlebihan – Pakar
Sumber Gambar : Pexels

Menurut pakar banyak kebaikan minum air kopi adalah tiga ke lima gelas satu hari.

Tapi kenapa tidak boleh minum berlebihan air kopi ini? Ketahui jawapannya di bawah. Seorang doktor dan ahli kimia berkongsi kebaikan dan keburukan pengambilan kopi kepada tubuh badan setiap hari.

IKLAN

Menurut Doktor Fatimah melalui laman facebooknya menyarankan mengambil 3-5 cawan kopi sehari. Pun begitu, jumlah pengambilan ini adalah subjektif kepada individu, jenis kopi dan jumlah kafein di dalamnya.

Tingkatkan metabolisma

IKLAN

Kafein boleh membantu dalam meningkatkan kadar pertukaran makanan kepada tenaga (aka metabolisma) dalam badan. Kajian menunjukkan kafein boleh meningkatkan sementara kadar metabolisma sehingga 16% dalam 1 ke 2 jam selepas pengambilan.
Kajian juga menunjukkan kafein boleh mengalakkan badan menukarkan simpanan lemak dalam badan menjadi tenaga. Namun ini kurang berkesan kepada individu yang obes. Pun begitu, pengambilan kafein yang berlebihan akan menghilangkan kesan peningkatan metabolisma disebabkan toleransi badan kepada kafein.

Selain daripada manfaat meningkatkan metabolisma badan, kafein juga boleh meningkatkan daya fokus, menenangkan minda, mengurangkan selera makan, menguatkan memori jangka pendek dan meningkatkan kadar reaksi (adrenaline).

IKLAN
Kopi Tingkatkan Kadar Metabolisma Badan Tapi Jangan Berlebihan – Pakar
Sumber Gambar : Photo by Chevanon Photography from Pexels

Kesan Kafein Berlebihan
Antara kesan sampingan kafein yang berlebihan dalam badan pula :

  • peningkatan tekanan darah
  • gangguan tidur
  • menggigil
  • sakit perut
  • muntah
  • sakit dada
  • gelisah
  • Kafein juga boleh menyebabkan heartburn, gejala GERD kepada sesetengah individu.

Kesan baik atau buruk kafein adalah bergantung kepada jumlah (dos) yang diambil dan penerimaan badan individu. Individu yang mudah mendapat kesan buruk adalah jenis yang sensetif kepada kafein (walaupun sedikit) dan individu yang lambat proses penyingkiran kafein daripada badan. Maka, di sini perlunya kita memahami sensetiviti, toleransi dan keperluan badan sendiri terhadap kafein. Usah pukul rata.
Semoga bermanfaat!

Sumber : ChM Dr Fatimah Salim

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI