Kolam yang menarik perhatian ramai pengunjung di pusat membeli-belah Suria KLCC sempena Deepavali pada tahun ini. Kredit Foto Hiasan : The Star

 

Topik hiasan ‘kolam’ sempena perayaan Deepavali hangat diperkatakan oleh warganet sejak hujung minggu lalu disebabkan kes tular membabitkan perbuatan memijak kolam sambil berkasut di sebuah hospital swasta.

ARTIKEL BERKAITAN : Pijak ‘Kolam’ Isu Serius, Dua Kakitangan Hospital Tangggung Nasib Direman Tiga Hari – REMAJA

Mungkin hiasan kolam ini kelihatan remeh pada sesetengah anggota masyarakat. Namun hakikatnya, ia lebih daripada sekadar hiasan warna-warni yang direka sempena perayaan Deepavali.

Jom lihat lapan fakta menarik mengenainya.

 

01

Kolam yang direka dengan penuh warna-warni merujuk kepada Rangoli. Jadi jika korang mendengar perkataan Rangoli digunakan dalam filem Bollywood, maksudnya adalah kepelbagaian warna!

IKLAN

02

Semasa perayaan Deepavali di kediaman, kolam selalu ditempatkan di pintu hadapan dan ia akan digabungkan dengan hiasan pelita yang dinyalakan atau ‘vilakku’.

03

Hiasan pelita yang dinyalakan di sekeliling kolam pula berkait rapat kepada nama perayaan ‘Deepavali’ itu sendiri yang bermaksud ‘pesta cahaya’.

04

Tujuan kolam dihasilkan adalah untuk menarik kehadiran serangga dan burung di sekitar rumah sebenarnya. Ini kerana agama Hindu menggalakkan penganutnya memberi makanan kepada haiwan. Oleh itu, kolam menjadi sumber makanan kepada serangga dan burung.

‘Kolam’ Bukan Sekadar Hiasan Warna-Warni Deepavali, Ini 8 Fakta & Maksud Mendalam Tentangnya

 

IKLAN

05

Korang dibenarkan untuk mencipta apa-apa jenis lukisan bagi rekaan kolam. Tiada pantang-larang dari segi imej tersebut, namun rekaan paling popular sewaktu perayaan Deepavali adalah flora, burung merak, pelita dan gajah.

06

Selain beras hancur yang diwarnakan, korang juga boleh menggunakan tepung suji, tepung beras, kapur, serbuk kapur, serbuk batu dan serbuk sintetik yang berwarna-warni.

07

Untuk perayaan Deepavali, cukup sekadar kolam dijaga selama dua hari sebelum dikemaskan. Disebabkan beras dicampur dengan pewarna makanan, kolam yang sudah lagi tidak digunakan boleh dijadikan sebagai makanan ayam atau burung selepas itu.

08

Cuma kolam yang dijadikan hiasan di pejabat dan pusat membeli-belah tentulah perlu bertahan lama, bukan? Oleh itu, warna yang lebih berkualiti (dan tentunya lebih mahal) seperti pewarna makanan akan digunakan.

IKLAN

*

Lain budaya, lain keistimewaannya. Oleh itu, janganlah kita sesuka hati memperlekehkan atau merendahkan hiasan dalam budaya masyarakat lain sekiranya kita tidak tahu simbolik di sebaliknya.

ARTIKEL BERKAITAN : 9 Jenis Kuih Tradisional Popular Wajib Ada Ketika Sambutan Hari Raya Deepavali – REMAJA

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.