“Ko Merepek Apa Nie”, Doktor Tegur Drama SERIBU RINDU Yang Dilihat Cuba Merosakkan Profesion Kedoktoran

1517

Drama Seribu Rindu kini sedang trending di kaca tv dalam slot Akasia TV3. Menampilkan pelakon hebat seperti Zul Ariffin, Azira Syafinaz, Fadhlan Hazim, Mona Allen dan ramai lagi pelakon pastinya ditungggu-tunggu oleh peminat drama Melayu tempatan setiap jam 7 malam.

Mula bersiaran 12 November lalu dan bakal berakhir pada 18 Disember ini, drama ini mengisahkan

Percintaan tiga segi antara Zul Ariffin (Irfan), Maisarah (Azira Syafinaz) dan Dr. Ariel (Fadlan Hazim). Cinta Maisarah dan Airel yang telah bersemai sejak zaman universiti lagi terhalang apabila, bapa Airel, Datuk Muiz merancang mahu menyatukan Ariel dan Damia, anak Datuk Sri Johari rakan perniagannya.

Drama ini menampilkan Zul Ariffin dan Azira Syafinaz sebagai teraju utama.

Maisarah merasakan dirinya dipermainkan. Airel pula mempersoalkan tindakan ayahnya yang langsung tidak berbincang dengannya. Damia juga mempersoalkan perkara yang sama kepada DS Johari dia mahu mencari calon suami yang sealiran dengan kerjaya dia.

Maisarah kecewa lalu pulang ke kampung dan meluahkan rasa sedihnya kepada Tokma dan Irfan. Irfan rakan baiknya sejak kecil merupakan seorang Chef. Irfan sering berulang alik belajar memasak bersama Tokma, nenek kepada Maisara. Tidak mahu kehilangan Maisarah yang terus bersedih, Irfan membuat keputusan untuk melamar Maisarah di saat hubungan Maisarah dan Airel berantakan. Maisarah terkejut kerana dia tidak pernah menyangka Irfan yang sudah dianggap abang telah lama menaruh perasaannya.

Akhirnya, Maisarah menerima lamaran Irfan setelah membuat solat istikharah. Airel kecewa dengan keputusan Maisarah. Dia sakit hati kerana sebelum ini Maisarah sering menafikan dia juga sukakan Irfan dan mengatakan mereka sekadar kawan baik sahaja.

Sepanjang perkahwinan mereka, Irfan menjaga Maisarah bagai seorang permaisuri. Semua permintaan Maisarah akan dituruti. Suatu hari ketika ingin membeli makanan yang diidamkan oleh Maisarah yang sedang hamil, Irfan ditimpa kemalangan dan disahkan lumpuh. Walaubagaimanapun, Irfan masih boleh dirawat dengan penjagaan rapi oleh doktor pakar di hospital.

Pelakon hebat menghiasi drama Seribu Rindu yang akan tamat siaran pada 18 Disember ini

Konflik tercetus, apabila Airel adalah doktor yang bertanggungjawab bagi membantu proses penyembuhan Irfan. Irfan merasakan masih ada sisa cinta di hati Maisarah buat Airel. Irfan mula menjauhkan diri kerana beranggapan Maisarah hanya bersimpati dengan keadaanya yang lumpuh.

Dek kerana itulah seorang doktor, Husna Dahari telah menulis di fbnya mengenai merepeknya drama ini yang dilihat cuba merendah-rendahkan profesion kedoktoran.

Walau pun ia sekadar “DRAMA” namun amat jarang kita melihat insiden “terlebih drama” bagi cerita-cerita dari Korea mahupun Barat kecuali filem-filem Bollywood dan Tamil. Akahz.

Mungkin teguran dari doktor ini perlu diambil kira dan pihak penerbit juga perlu study hard sebelum terus “memperbodohkan” orang-orang Melayu dengan drama lelaki kacak, anak orang kaya, bawa kereta besar, ada awek cantik dan lain-lain realiti yang sebenarnya adalah satu fantasi.

Dr Airel lakonan Fadhlan yang mendapat kritikan kerana tidak ada kerja lain selain mengurat bini orang

Baca teguran dari Doktor Husna ini yang sudah mendapat 1055 perkongsian dari pembaca. Untuk makluman, REMAJA sudah perbetulkan sedikit tatabahasanya bagi pemudah pemahaman pembacaan.

Doktor dalam drama Seribu Rindu ni memang tak ada kerja ke? Duk sibuk fikir bagaimana nak tackle bini orang. Lepas tu asyik duduk dalam bilik yang macam office tu. Jumpa patient pun tak.

Kalau jumpa pun, jumpa seorang patient je yang bernama Irfan. Ko ingat kerja doktor macam tu ke? Nak fikir diri sendiri pun tak sempat, apatah lagi ahli keluarga.

Ini doktor dalam cerita tu, sempat fikir dan cari helah macam-macam time kerja.  Rilek la brader. Kami kalau ada masalah peribadi ke, tetap kena pergi kerja. Jumpa pesakit senyum aje, tak boleh nangis. Tak ada emo, tak leh nak layan perasaan sebenar.

Nak makan, nak minum hatta nak terkencing terberak pun mujur sangat kalau sempat. Come on. Jangan rosakkan imej profesion kedoktoran wahai penerbit drama-drama tempatan. Pulak tu, treat patient tak ikhlas.

Patient dah hampir sembuh pun ko resah gelisah sebab peluang ko nak dapatkan wife dia makin tipis. Apa-apa pun dramakan. Nak emo kenapa? Tapi aku emo jugak! Jap nak sambung, sedikit dialog dalam daram tersebut yang maksudnya berbunyi begini..

“Papa nak ajak Airel dengan Damia dinner dengan papa malam ni. Airel datang ya..

“Papa, Airel tak janji lagi ya. Airelkan doktor. Airel kena tengok dulu jadual on call. Takut Airel on call hari ini.

Ko merepek apa syaitonnn. Kalau kau betul doktor, oncall ko bulan depan ko dah hafal siap-siap dah bila. Hari-hari tu sah kalau tak belek jadual. Jangan acah-acah sangat boleh?

Sekian, haha.

Wokay, apa pula pandangan korang pasal drama-drama Melayu ini?

CER KOMEN SIKIT