Minggu lepas, satu berita yang agak best diterima oleh penduduk di kawasan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) apabila kebenaran melintasi sempadan negeri diberikan bermula 7 Disember lepas.

Kluster ‘Genting’ Berpunca Dari Warga Asing, Hati-Hati Bercuti Dan Merentas Negeri!
Sumber Gambar : Kosmo

Tambahan lagi, cuti tahunan yang masih berbaki, tentu sahaja masa ini diambil untuk pulang ke kampung tidak lupa pula yang melepaskan ‘rindu’ bercuti dalam negara. Namun, dalam keghairahan merentas negeri, satu kluster telah pun ‘lahir’ di Tanah Tinggi Genting Highlands, Pahang.

Kluster ‘Genting’ Berpunca Dari Warga Asing, Hati-Hati Bercuti Dan Merentas Negeri!

Menurut ketua Pengarah Kesihatan, Dr Noor Hisham Abdullah, menyatakan bahawa warga asing terbabit merupakan seorang lelaki warganegara Bangladesh yang melintasi sempadan negeri untuk mengunjungi rakannya. Dia telah bertindak merentas negeri dari Selangor ke Genting Highlands untuk berjumpa rakannya sebelum menjangkiti mereka, lapor Awani.

IKLAN
Kluster ‘Genting’ Berpunca Dari Warga Asing, Hati-Hati Bercuti Dan Merentas Negeri!
Sumber Gambar : Twitter

Justeru dengan itu, Noor Hisham berkata, larangan di bawah perintah kawalan pergerakan diperketatkan (PKPD) telah dilaksanakan di Amber Court, Ria Apartment dan Rumah Kongsi Kg Semaut di Bentong.

Kumpulan itu dilaporkan telah dikesan di Kuala Lumpur dan Pahang pada 4 Disember, masing-masing melibatkan daerah Titiwangsa dan Bentong. Kes indeks (No. 66,878) disahkan positif pada 1 Disember melalui pemeriksaan tempat kerja.

IKLAN

Difahamkan, melalui laporan berita Buletin Utama, seramai 115 orang pesakit dari kluster genting telah dikuarantin dengan kawalan ketat di Stadium Tertutup Kompleks Sukan Pahang yang terletak di Kuantan bermula pada 10 December lalu.

IKLAN

Hmm…so korang yang nak menghabiskan masa hujung tahun di Genting Highland tu harap bersabar la ye…penulis rasa nak kemurungan la sebab baru plan nak bersejuk dekat atas Genting…huhuhu