Peningkatan kes yang mendadak kebelakangan ini membimbangkan ramai pihak. Lebih membimbangkan, sejak seminggu lalu, masih wujud kes jangkitan COVID-19 di beberapa lokasi di seluruh negara.

Jadi jelas menunjukan Malaysia masih belum menang dan sebentar tadi, Menteri Kanan (Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, berkata keputusan dibuat pada Mesyuarat Khas Menteri-Menteri Mengenai Pelaksanaan PKP hari ini berikutan peningkatan kes positif COVID-19 di empat daerah berkenaan yang kini diisytiharkan Zon Merah.

4 dearah yang dikenakan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) mulai Jumaat ini ialah di Sandakan, Papar dan Tuaran di Sabah serta Klang di Selangor.

IKLAN

“PKPB dilaksanakan bagi membendung jangkitan COVID-19 di kawasan itu serta melaksanakan aktiviti pengesanan kes secara bersasar dalam tempoh 14 hari,” katanya pada sidang media yang disiarkan secara langsung, hari ini.

Berikutan itu, katanya, pergerakan keluar masuk ke kawasan PKPB itu tidak dibenarkan kecuali bagi perkhidmatan perlu, termasuk kilang dan rantaian berkaitan perkhidmatan perlu.

IKLAN

Namun, rata-rata netizen keliru tentang kenyataan yang dikeluarkan oleh Menteri Kanan (Keselamatan) berkenaan bahagian Klang yang dikenakan PKPB.


.

IKLAN


.


.

Apa-apa pun, stay safe guys!