Remaja kini berada di dalam aplikasi   
Remaja kini berada di dalam aplikasi   
Home Hiburan KL20x20 Photo Project Pamer Kreativiti Anak Muda Dalam Bidang Fotografi

KL20x20 Photo Project Pamer Kreativiti Anak Muda Dalam Bidang Fotografi

Hari ini, aktiviti mengambil gambar bukan lagi satu perkara yang payah. Ditambah pula dengan kamera yang menjadi antara aksesori terpenting bagi sesebuah telefon pintar, menjadikan kerja mengambil gambar ini boleh dilakukan di mana-mana sahaja tanpa mengira siapa, masa dan lokasi.

Melihatkan itulah ramai jurugambar amatur yang mampu dilahirkan, meskipun di kalangan mereka ini bukanlah mempunyai latar pendidikan yang khusus dalam dunia fotografi ini.

Sesuai dengan memberi peluang kepada ramai jurugambar muda berbakat, satu pameran fotografi KL20x20 PHOTO PROJECT  memaparkan Kuala Lumpur sebagai “subjek” melibatkan 18 jurugambar muda berbakat besar berlangsung sekarang ke 20 September 2020.

REMAJA sempat menemuramah dua jurugambar muda berbakat besar yang karya mereka terpilih dalam pameran tersebut iaitu Fitri Jalil dan Daniel Adams yang berkongsi cita-cita dan misi mereka.

KL20x20 Photo Project Pamer Kreativiti Anak Muda Dalam Bidang Fotografi
Walau latar belakang pendidikan dalam bidang kejuruteraan tapi Fitri Jalil mengalih minat ke dunia fotografi

Memilih subjek The Malay, karya Fitri Jalil memaparkan seni warisan Melayu  iaitu pakaian tradisional iaitu kain pelekat, baju Melayu, songkok, baju kurung dan lain lagi. Sementara  Daniel Adams memilih subjek seni An Illuminated Road memaparkan model terdiri dari Muhammad Azfar Firdaus, Alicia Amin, Maybelline Wong, Hong Yi, Hammada  Bamadhaj, Roshan Menon dan lain lagi sebagai pameran karya seninya.

Berkongsi minat dalam dunia fotografi, Fitri Jalil berkata, asalnya dia bukanlah seorang jurugambar.

“Saya sendiri asalnya, bukanlah individu yang mendalami dunia seni fotografi ini. Saya merupakan seorang jurutera yang mempunyai latar pendidikan dalam dunia kejuruteraan. Namun pengalaman bekerja di  luar negara selama dua bulan, telah membuka mata saya tentang pelbagai perkara,” jelas Fitri Jalil, memulakan perbualan.

KL20x20 Photo Project Pamer Kreativiti Anak Muda Dalam Bidang Fotografi
Salah satu karya Fitri yang mempamerkan pakaian tradisi orang Melayu iaitu songkok, kain pelekat dan baju Melayu
KL20x20 Photo Project Pamer Kreativiti Anak Muda Dalam Bidang Fotografi
Baju kurung tradisi pakaian orang Melayu

Melihatkan masyarakat di sana yang lebih meletakkan budaya negara lain sebagai ikutan ketika menyambut lebaran (sedangkan masyarakat ini merupakan bangsa Arab), menjadikan Fitri mula terfikir. Dia bimbang kiranya masyarakat di Malaysia yang sangat indah dengan budaya kaum masing-masing juga, akan pupus satu hari nanti. Disebabkan rasa itu, Fitri mula mendekati dan mendalami cara hidup orang Melayu sebaik sahaja pulang ke tanahair.

“Sebagai anak Melayu, pastinya budaya ini lebih dekat dengan saya. Dalam masa yang sama, ramai juga yang bertanya; mengapa saya menzahirkan segala yang tersirat di jiwa menerusi gambar, bukan penulisan yang menjadi minat saya sejak dulu? Ada beberapa faktor, namun kepuasan melihat dan mendengar pelbagai pandangan yang diberikan menerusi hasil bidikan, lebih menarik minat saya,” ujarnya lagi.

IKLAN
KL20x20 Photo Project Pamer Kreativiti Anak Muda Dalam Bidang Fotografi
Daniel Adams, jurugambar muda yang banyak menghasilkan karya seni yang memukau

Lain pula kisahnya dengan Daniel Adams yang sudah mula berjinak-jinak dengan dunia fotografi ini sejak kanak-kanak lagi lagi. Pemberian sebuah kamera kompak oleh ibu dan ayahnya sewaktu berusia sembilan tahun, menjadikan kecintaan Daniel terhadap dunia fotografi ini semakin mendalam.

“Biarpun terpaksa bersaing dengan teknologi hari ini yang begitu pantas, namun gambar-gambar daripada lensa yang saya acu, tidak pernah mengecewakan. Walaupun ada di antaranya tidak mampu menggembirakan hati semua, tetapi skil dan kreativiti yang digunakan, semakin mendewasakan saya dalam dunia fotografi ini,” katanya bersemangat.

KL20x20 Medan Terbaik Pamer Gambar Menggunakan Cetakan Mesin Pencetak Canon

Ibarat mendaki sebuah gunung yang penuh onak sebelum berjaya tiba di kemuncak, begitu jugalah perjalanan yang dilalui oleh Fitri dan Daniel sebelum ini. Biarpun adakalanya semangat yang ada hampir luntur, namun berkat kesabaran dan usaha keras yang tidak pernah luntur, kejayaan buat mereka mereka semakin menampakkan diri.

Terpilih dalam kumpulan 18 orang jurugambar muda yang berpotensi untuk dihimpunkan dalam satu pameran, merupakan antara kejayaan peribadi yang boleh dibanggakan oleh kedua-dua anak muda ini. Tambahan pula bila mereka merupakan kumpulan akhir yang telah disenarai pendek daripada hampir 80 orang jurugambar di peringkat awal.

IKLAN
KL20x20 Photo Project Pamer Kreativiti Anak Muda Dalam Bidang Fotografi
Fitri memilih subjek The Malay yang mempamerkan pakaian tradisi orang Melayu dalam pameran fotografi kali ini
KL20x20 Photo Project Pamer Kreativiti Anak Muda Dalam Bidang Fotografi
Hasil karya Daniel Adams yang mempamerkan subjek An Illuminated Road melibatkan ramai model terkenal.
KL20x20 Photo Project Pamer Kreativiti Anak Muda Dalam Bidang Fotografi
Canon menjadi penaja cetakan rasmi bagi Pameran KL20x20 Photo Project yang sedang berlangsung hingga 20 September 2020.

Lebih menarik, cetakan hasil karya kesemua jurugambar ini  menggunakan mesin pengimbas profesional Canon image PROGRAF PRO-500  dan pengimbas rata UV Arizona 460 GT.

Canon kamera terbaik & diyakini ramai

“Projek fotografi KL20x20 yang julung-julung kali diadakan, pastinya menjadi medan terbaik buat kami yang terlibat. Selain menjadi gelanggang untuk kami berkongsi idea kreatif kami selama ini, sudah pasti ia menjadi penanda aras dalam kerjaya kami sebagai juru gambar,” jelas kedua-duanya dalam nada ceria sambil menambah penggunaan kamera Canon EOS 5D Mark lll (milik Daniel) dan Canon EOS 700D (milik Fitri) yang digunakan oleh mereka berdua dalam pameran fotografi ini berjaya menghasilkan karya seni terbaik.

“Sejak dulu lagi kami menyakini kamera keluaran Canon. Teknologi yang diguna bagi setiap kamera berjaya menghasilkan kualiti gambar yang terbaik.  Bagi saya sendiri, ini kali kedua saya bekerjasama dengan Canon dalam pameran karya seni. Kali pertama tahun lepas bagi pameran A Love Once Lost,”kata Daniel.

KL20x20 Photo Project Pamer Kreativiti Anak Muda Dalam Bidang Fotografi
Karya seni hasil bidikan Daniel Adams memaparkan model Alena Murang

KL20x20 Photo Project Pamer Kreativiti Anak Muda Dalam Bidang Fotografi

IKLAN
KL20x20 Photo Project Pamer Kreativiti Anak Muda Dalam Bidang Fotografi
Penuh inspirasi dan energitik. Karya ni melibatkan model Hafreez bidikan Daniel Adams

Rahsia hasilkan gambar terbaik ialah melalui pembacaan & pergaulan

Berkongsi rahsia agar hasil kerja mereka terus berada pada momentum yang terbaik, Fitri memastikan amalan membaca yang menjadi kegemarannya sejak dahulu tidak ditinggalkan. Selain menambah ilmu pengetahuan, tradisi dan budaya masyarakat Melayu yang menjadi subjeknya sebelum ini perlulah sentiasa diperkemaskan.

Berlainan pula buat Daniel yang lebih menekankan aspek pergaulan dalam menambah nilai seni dan kreativiti dalam dirinya. Dapat bertukar-tukar idea dan seni kreativiti, memberikan anak muda ini peluang untuk meneroka lebih jauh dalam dunia seni fotografi ini.

“Kami sedar, bukan semua menggemari dengan kreativiti yang kami tonjolkan menerusi gambar-gambar yang kami potretkan selama ini. Percaya dengan nilai kreatif yang tiada titik limit, kami teruskan sahaja langkah dengan harapan agar garapan kami ini mampu dinikmati oleh semua pihak. Sesungguhnya semua individu di dunia ini berhak untuk berkarya,” ujar Fitri mengakhiri perbualan.

Bagi pembaca yang minat dalam dunia fotografi, boleh kunjungi Pameran KL20x20 Photo Project atau layari https://www.kl20x20.com/

 

 

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI