Jika sebelum ini, ramai yang fobia dan memadam aplikasi yang tular mengenai kononnya pihak ketenteraan Amerika Syarikat telah membeli data pengguna sebuah aplikasi mobile Islamik, iaitu Muslim Pro.

Selepas ini korang tak perlu risau lagi.

Khas Untuk Pengguna Muslim di Malaysia, Ini 5 Aplikasi Dibangunkan JAKIM

Bagi pengguna Muslim di Malaysia, setiap daripada kita pastilah ada aplikasi untuk kemudahan urusan setiap hari sebagai seorang Muslim di telefon pintar masing-masing.

Ini kami kongsikan lima aplikasi yang korang boleh download dan lebih selamat kerana dibangunkan sendiri oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM).

1. MySolat

Khas Untuk Pengguna Muslim di Malaysia, Ini 5 Aplikasi Dibangunkan JAKIM

Aplikasi ini memberi anda akses mudah untuk pelbagai informasi berkaitan dengan ibadah solat.

Antaranya seperti pemberitahuan waktu solat, fungsi zikir digital, kalendar islam dan juga himpunan zikir serta surah-surah pilihan berserta petunjuk tajwid.

Muat turun di Google Play mySolat

IKLAN

2. Smart Quran

Khas Untuk Pengguna Muslim di Malaysia, Ini 5 Aplikasi Dibangunkan JAKIM

Merupakan aplikasi Al-Quran mudah alih pertama yang diluluskan oleh Lembaga Perlesenan dan Kawalan Percetakan Al-Quran di bawah KDN.

Antara fungsi di dalam aplikasi ini, pengguna boleh mencari surah yang ingin dibaca melalui susunan nama surah, juz’ dan boleh menanda halaman yang dibaca.

Turut mengandungi teks terjemahan bahasa Melayu dan bahasa Inggeris dan boleh memainkan audio bacaan ayat Al-Quran yang dibaca oleh beberapa qari terkenal seperti Sheikh Abdullah Ibn Ali Basfar, Sheikh Ali al-Huzaifi, Sheikh Ibrahim al-Akhdar dan Sheikh Muhammad Ayyub Ibn Muhammad Yusuf.

Khas Untuk Pengguna Muslim di Malaysia, Ini 5 Aplikasi Dibangunkan JAKIM

IKLAN

Muat turun di Google Play atau Apple Store

3. SmartHalalApps

Kadang kala timbul cerita sesebuah premis makanan itu dikatakan menggunakan bahan haram walhal telahpun mempunyai sijil Halal JAKIM.

Sebelum menyebarkan fakta yang tidak pasti, anda sendiri perlu mendapatkan maklumat mengenai produk dan premis memiliki sijil halal Malaysia melalui aplikasi SmartHalalApps.

SmartHalal adalah aplikasi membolehkan pengguna menyemak status produk makanan & minuman, premis makanan, rumah sembelih, bahan habis pakai, kosmetik & produk farmaseutikal dan perkhidmatan logistik yang disahkan halal oleh Persijilan Halal Malaysia.

Muat turun di Google Play atau Apple Store

IKLAN

4. Smart Muslim

Merupakan sebuah aplikasi Pendidikan Islam Sepanjang Hayat menerusi kerjasama JAKIM dan SKMM.

Smart Muslim memberi manfaat kepada semua lapisan masyarakat dan peringkat umur bagi meningkatkan pengetahuan, pemahaman dan penguasaan asas dalam pendidikan Islam.

Kandungan aplikasi ini merangkumi lima tajuk bidang fiqh iaitu bersuci, solat, qurban, zakat dan pengurusan jenazah.

Muat turun di Google Play atau Apple Store

5. Smart Hadith

Dengan tema ‘Hadis Sahih di Hujung Jari’ aplikasi itu turut dibangunkan bagi memartabatkan hadis sebagai rujukan kedua selepas al-Quran.

Smart Hadith dapat membantu golongan sasaran seperti pendakwah, penyelidik, pensyarah dan pelajar serta meningkatkan kepantasan capaian terhadap maklumat yang disediakan.

Muat turun di Google Play atau Play Store