Jangan terlepas peluang guys!

Ramai yang tertanya-tanya bagaimana cara hendak mendapatkan bantuan bantuan Pakej Pelan Data dan Peranti serta bantuan RM50 kepada pelajar Institut Pendidikan Tinggi (IPT) yang diumumkan oleh Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) baru-baru ini.

Khas Untuk Pelajar IPT. Ini Cara Mohon Bantuan RM50, Pakej Pelan Data Dan Peranti PERCUMA

Khas Untuk Pelajar IPT. Ini Cara Mohon Bantuan RM50, Pakej Pelan Data Dan Peranti PERCUMA

Prihatin dengan semua pihak yang terjejas akibat wabak COVID-19 terutamanya pelajar IPT yang terpaksa menjalani norma baru dalam proses pengajaran dan pembelajaran secara dalam talian ataupun online. Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Dr Noraini Ahmad berkata, bantuan ini disediakan bagi memenuhi keperluan kaedah PdP dalam norma baharu yang memberi penekanan pada aspek pengkomputeran awam atau cloud computing sebagai alternatif kepada proses PdP tradisional.

IKLAN

Bantuan RM50

Pelajar-pelajar baharu Universiti Awam IPT yang menerima tawaran kemasukan bagi sesi September 2020/2021 Program Ijazah Sarjana Muda lepasan SPM/Setaraf melalui UPU Online layak mohon dan menerima bantuan RM50.

Semakan boleh dibuat di Bahagian Kemasukan atau Hal Ehwal Pelajar (HEP) di UA masing-masing untuk kemas kini dokumen dan maklumat seperti:

  • salinan kad pengenalan
  • nombor akaun bank dan nama bank
  • salinan penyata/buku bank
  • nombor telefon/emel

Bantuan akan disalurkan ke akaun bank mulai pertengahan November hingga 31 Disember 2020.

IKLAN

Bantuan Pakej Pelan Data B40 UA
Bantuan ini diberikan dalam bentuk kad sim kepada pelajar dalam kategori B40 berdasarkan syarat-syarat yang ditetapkan pihak pengurusan UA masing-masing.

Namun ada beberapa UA yang memberikan bantuan dalam bentuk tunai melalui akaun pelajar. Pelajar boleh menghubungi terus pihak HEP untuk pertanyaan lanjut.

Bantuan Peranti – Komputer Riba
Bantuan ini diberikan kepada pelajar B40 bersasar yang akan dibuat oleh pihak HEP. Mana-mana pelajar yang layak akan dihubungi pihak UA masing-masing.

Bantuan yang akan diterima ialah komputer riba, pemberian wang tunai, pinjaman peranti sepanjang pengajian dan bantuan pinjaman kewangan istimewa untuk pelajar memiliki komputer riba.

IKLAN

Bantuan akan diberi secara berperingkat bermula November 2020 dan akan dihubungi oleh pihak UA.

Pakej Pelan Data dan Peranti Istimewa

Semua pelajar IPT layak memohon pakej ini termasuklah UA, IPTS, Politeknik dan Kolej Komuniti. Pembelian boleh dibuat terus dengan pembekal perkhidmatan seperti yang ditawarkan oleh rakan strategik iaitu Celcom, Digi, Telekom Malaysia (Unifi Mobile), Maxis, Acer, Samsung (dengan syarat) dan Apple Online Store.

Banyaknya bantuan untuk pelajar IPT ni, so korang yang terlepas peluang untuk mendapatkan bantuan-bantuan ini.

SUMBER : Facebook Kementerian Pengajian Tinggi

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI