Kes Covid-19 Di China Semakin Menurun, Ini 9 Tip Kita Boleh Tiru Cara Mereka ‘Handle’ Wabak Ini!

827

Sebentar tadi Perdana Menteri Malaysia, Tan Sri Muhyiddin Yassin baru membuat perutusan khas tentang Covid-19 yang mungkin akan memasuki gelombang ketiga jika rakyat Malaysia masih tidak memberikan kerjasama dalam tempoh perintah kawalan pergerakan yang baru bermula hari ini 18 Mac sehingga akhir bulan nanti.

Ternyata bukan saja Malaysia, malah seluruh dunia bimbang akan wabak pendemik ini malah beberapa buah negara juga mengisytiharkan darurat terutama di Eropah.

Namun, berita baik di China apabila telah menutup sebahagian besar hospital sementara yang digunakan untuk merawat pesakit koronavirus (Covid-19) selepas jumlah jangkitan virus itu semakin menurun di negara tersebut.

Rupa-rupanya ini yang mereka lakukan, menurut posting @AnginJalan di Twitter, jurucakap National Health Commission di dalam sidang akhbar di Beijing China, mendedahkan situasi mereka sudah terkawal. Rabu lepas hanya 8 kes baru dilaporkan di luar Wuhan.

Justeru itu, China menghantar 9 orang pakar dan 3 tan bantuan perubatan ke Itali untuk mrmbantu mereka mengatasi wabak ini. Hal ini kerana kes peningkatan penularan wabak Covid-19 yang cepat di Itali yang sekarang telah mencecah lebih 31,000 kes melalui laporan Worldometer.

IKLAN

Menurut posting tersebut juga, dia membaca perkongsian rakyat Malaysia di China, bagaimana cara negara tersebut mengawal wabak ini. Menurutnya bukan sahaja Wuhan je yang dikuarantin malah seluruh China turut buat benda yang sama.

Ini merupakan tip yang rakyat China lakukan untuk ‘handle’ wabak ini.

Hanya seorang wakil rumah je yang akan keluar rumah untuk membeli keperluan penting setiap 2 ke 3 hari.

Premis yang dibuka maksudnya cuma kedai barangan keperluan, supermarket, farmasi dan klinik yang penting je. Orang ramai juga dilarang melepak dan merayau tanpa tujuan. Kalau polis nampak, mereka akan dinasihatkan untuk pulang ke rumah masing-masing.

Pemeriksaan Suhu Badan

Semua orang esti cehck suhu badan sebelum masuk ke mana-mana premis atau bangunan. Tempoh kuarantin di dana berlaku selama 40 hari termasuk tiada yang pergi sekolah dan tempat kerja.

Tip yang mereka lakukan jika keluar rumah.

Di sana juga mereka lebih prefer guna sistem e-wallet untuk buat pembayaran bagi mengelak menyentuh apa-apa. In case nak guna duit, mereka akan sanitize tangan selepas itu.

So harapnya rakyat Malaysia boleh la dengar arahan dan nasihat yang dikeluarkan oleh kerajaan dan mengikut tip-tip ini.

Penulis baru duduk sehari di rumah pun dah bosan,  tak sanggup nak biarkan perintah kawalan pergerakan ni berlanjutan..huuhuhu