Setelah perletakan jawatan oleh Tan Cheng Hoe sebagai ketua jurulatih pasukan bola sepak kebangsaan sebagai tanda mengambil tanggungjawab di atas penyingkiran awal pasukan Harimau Malay dalam saingan Piala AFF 2020, akhirnya kekosongan kerusi panas tersebut terisi jua selepas tempoh 18 hari.

Ucapkan hello kepada ketua jurulatih baharu, Kim Pan-gon sebagaimana diumumkan oleh Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM) sebentar tadi di sidang media Mesyuarat Khas Pertama Jawatankuasa Eksekutif FAM penggal pertama 2021-2025 sebentar tadi.

‘Kerusi Panas’ Ketua Jurulatih Harimau Malaya Diisi Kim Pan-gon, Ini 5 Fakta Tentang Pemilihannya
Sumber Foto : Hong Kong Free Press

Pemilihan Kim Pan-gon ini rata-rata disambut baik oleh pemina bola sepak dek pengalamannya yang luas sebelum ini ketika mengendalikan beberapa pasukan antarabangsa.

Kongsi Presiden FAM iaitu Datuk Hamidin Mohd Amin, mereka telah menerima banyak permohanan dari seluruh dunia bagi mengisi jawatan itu. Setelah penilaian rapi dilakukan dan tiga orang calon disenarai pendek, Kim Pan-gon dilihat sebagai individu paling sesuai pada waktu ini.

Bagi korang yang tidak begitu mengenali beliau, berikut merupakan lima fakta menarik mengenai orang kuat pasukan Harimau Malaya terbaru ini.

 

IKLAN

01

Kim Pan-gon merupakan jurulatih bola sepak yang berasal dari Korea Selatan. Kini berusia 52 tahun, beliau sebelum ini pernah mengemudi pasukan kebangsaan Hong Kong bagi penggal 2009-2010 dan 2012-2017.

‘Kerusi Panas’ Ketua Jurulatih Harimau Malaya Diisi Kim Pan-gon, Ini 5 Fakta Tentang Pemilihannya
Sumber Foto : ejinsight

 

02

Ketika masih bergelar pemain bola sepak profesional, beliau pernah bermain untuk pasukan Ulsan Hyundai dalam Liga Bola Sepak Korea Selatan.

 

IKLAN

03

Setelah beliau menerima tawaran sebagai jurulatih Malaysia, beliau bakal meninggalkan jawatan sebagai Pengarah Teknikal Persatuan Bola Sepak Korea dan dijangka tiba di Malaysia pada bulan Februari ini bagi memulakan tugas barunya.

 

04

Difahamkan, Kim Pan-gon akan membawa bersama empat orang penolong lain dari Korea Selatan bagi membantunya termasuklah penolong jurulatih & teknikal, jurulatih fizikal, jurulatih penjaga gawang dan penganalisa. Mereka turut ditawarkan dengan tempoh kontrak yang sama.

IKLAN

 

05

Buat masa ini, Kim Pan-gon telah diikat dengan kontrak dua tahun bersama FAM di mana ia boleh disambung lagi sekiranya beliau berjaya meningkatkan prestasi pasukan bola sepak Malaysia. Harapan FAM kini adalah untuk beliau membawa Malaysia layak ke Piala Asia.

 

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Sumber : (1) (2)

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI