Menteri Kanan Pendidikan Datuk Dr Radzi Jidin hari ini memaklumkan bahawa keputusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) bagi calon 2021 akan diumumkan pada 16 Jun 2022 bermula jam 10 pagi.

Setelah penantian kira-kira tiga bulan, para pelajar kini boleh bersiap-sedia untuk menyemak keputusan masing-masing menerusi tiga kaedah.

Pertama, calon boleh ke hadir di sekolah masing-masing bagi mendapatkannya secara fizikal. Kedua, keputusan boleh disemak secara dalam talian menerusi pautan yang akan diberikan. Akhir sekali, calon boleh juga menyemaknya melalui cara khidmat pesanan ringkas atau SMS.

“Apa saja keputusan SPM nanti, terimalah dengan hati yang terbuka, terus bergerak ke hadapan dan lakukan yang terbaik..”

Datuk Dr Radzi Jidin

Untuk pengetahuan, seramai 407,097 calon di seluruh negara telahpun menduduki peperiksaan SPM pada bulan Mac lalu setelah ia ditangguhkan ekoran pandemik COVID-19 yang melanda.

IKLAN

Tinjauan REMAJA di platform Twitter mendapati calon rata-rata merasa terkejut dengan pengumuman tersebut disebabkan faktor tempoh masa kurang 10 hari yang tinggal sebelum tarikh pengumuman keputusan.

@alyarsyaa berkata, “Anxiety saya terus naik. Tiada apa yang saya harapkan melainkan senyuman kedua-dua ibu bapa saya pada hari tersebut.”

Keputusan SPM Diumum 16 Jun Ini, Calon Terus ‘Kalut’ Di Media Sosial Ramai juga yang berpendapat mereka tidak bersedia untuk mengetahui keputusan masing-masing pada tarikh tersebut; apatah lagi cara untuk memberitahu ibu bapa mengenainya.

IKLAN

Keputusan SPM Diumum 16 Jun Ini, Calon Terus ‘Kalut’ Di Media Sosial

Keputusan SPM Diumum 16 Jun Ini, Calon Terus ‘Kalut’ Di Media Sosial

Keputusan SPM Diumum 16 Jun Ini, Calon Terus ‘Kalut’ Di Media Sosial Keputusan SPM Diumum 16 Jun Ini, Calon Terus ‘Kalut’ Di Media Sosial Keputusan SPM Diumum 16 Jun Ini, Calon Terus ‘Kalut’ Di Media Sosial Keputusan SPM Diumum 16 Jun Ini, Calon Terus ‘Kalut’ Di Media Sosial Keputusan SPM Diumum 16 Jun Ini, Calon Terus ‘Kalut’ Di Media Sosial

IKLAN

Bawa bertenang.. ada 9 hari lagi nak berdoa. Hehe..

All the best SPM 2021 candidates!

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.