Bagi kebanyakan keluarga di Malaysia yang sedang berkira-kira untuk menukar kepada kenderaan baharu, rata-rata difahami sedang menunggu sahaja tarikh pelancaran model Proton X90.

Sejak tahun lepas lagi, penantian tersebut berlarutan sehinggalah ke bulan Januari. Well, nampaknya korang tidak lagi perlu menunggu lebih lama apabila model SUV tujuh tempat duduk ini sudahpun dapat dilihat kelibatnya di jalan raya!

Kenderaan Pandu Uji Proton X90 Di Jalan Raya Buatkan Bakal Pembeli TerujaKenderaan Pandu Uji Proton X90 Di Jalan Raya Buatkan Bakal Pembeli Teruja

Okay, mungkin foto-foto kiriman peminat automotif Malaysia ini hanyalah menunjukkan kenderaan pandu uji Proton X90 yang masih berbalut di jalan raya. Malah, sejak pertengahan tahun 2021 lagi, beberapa prototaip Proton X90 dipercayai sudahpun diuji di sini.

Begitupun, looking at the brighter side – kelibat Proton X90 ini menandakan tarikh pelancarannya bakal tiba tidak lama lagi.

Kenderaan Pandu Uji Proton X90 Di Jalan Raya Buatkan Bakal Pembeli Teruja

IKLAN

Dipercayai, jentera segmen D ini akan menemui pasaran pada tahun 2023 setelah ia terpaksa ditangguhkan kerana faktor pandemik Covid-19.

Proton X90 dicipta berdasarkan rekaan Geely Haoyue dari China yang juga dikenali di pasaran antarabangsa sebagai Geely Okavango. Di China, Geely Haoyue hadir dengan enjin 4-silinder turbo. Bagaimanapun bagi pasaran Filipina, model yang sama diperkenalkan dengan enjin tiga silinder 1.5L.

Kenderaan Pandu Uji Proton X90 Di Jalan Raya Buatkan Bakal Pembeli TerujaKenderaan Pandu Uji Proton X90 Di Jalan Raya Buatkan Bakal Pembeli TerujaKenderaan Pandu Uji Proton X90 Di Jalan Raya Buatkan Bakal Pembeli Teruja

IKLAN

Oleh itu, untuk mengetahui model enjin bagi pasaran di Malaysia, kita sama-sama perlulah menunggu pelancarannya tidak lama lagi.

ARTIKEL BERKAITAN: 40 Tahun Di Malaysia, Hot Wheels Bakal ‘Release’ Proton Saga Model Pertama – REMAJA

Apa yang pasti, Proton pastinya akan menawarkan harga kompetitif bagi model X90 ini memandangkan ia perlu bersaing rapat dengan beberapa model antarabangsa lain termasuklah Hyundai Santa Fe, Toyota Innova dan Nissan Serena S-Hybrid.

IKLAN

Buat masa ini, Proton X50 dijual pada harga RM86,300 – RM113,300 manakala Proton X70 pula dijual pada harga RM98,000 – RM128,800. Melihatkan kepada julat harga ini, besar kemungkinan ia akan dipasarkan pada harga RM130,000 – RM150,000.

FOTO: YouTube YS Khong

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.