Hot Wheels bukanlah nama kecil dalam kalangan peminat dunia automotif. Tanya sajalah pada mana-mana pencinta kereta, tentunya mereka ada mengumpul koleksi model kereta mini.

ARTIKEL BERKAITAN : Lain Macam Proton Suprima S Ini Diolah Juruteknik Treler Malaysia Sampai Hot Wheels® Tertarik

Untuk pengetahuan korang rupanya Mattel Inc iaitu pengeluar kereta mainan Hot Wheels sudah menapak 40 tahun lamanya di Malaysia.

Bersempena ulang tahun ini, Mattel Inc, mengumumkan kerjasama dengan jenama kereta Malaysia iaitu Proton untuk menghasilkan model skala 1:64 Proton Saga 1985 yang merupakan kereta nasional pertama negara.

40 Tahun Di Malaysia, Hot Wheels Bakal ‘Release’ Proton Saga Model Pertama
Foto Via Twitter @Myrulee_

Model Proton telah menjadi lambang kebanggaan negara sejak dari tahun 80-an lagi dengan model pertamanya Proton Saga. Pertama kali ia dilancarkan pada tahun 1985, model Proton Saga telah mula dieksport ke pasaran luar negara, khususnya United Kingdom (UK) pada Mac 1989.

IKLAN

Menurut New Straits Times, Presiden dan Ketua Pegawai Komersil Mattel Inc, Steve Totzke berkata kolaborasi itu adalah untuk memperingati ulang tahun ke-40 syarikat permainan tersebut di Malaysia.

Menurut Totzke, Proton Saga merupakan kereta pertama daripada jenama automotif Malaysia dan sudah pastinya ia memainkan peranan penting dalam pertumbuhan ekonomi negara ini yang membolehkan rakyatnya memiliki kereta.

40 Tahun Di Malaysia, Hot Wheels Bakal ‘Release’ Proton Saga Model Pertama
Foto Via Twitter @Myrulee_

Selain itu, Hot Wheels model Proton Saga itu dijangka bakal menembusi pasaran seluruh dunia menjelang akhir 2023.

IKLAN

BACA : Lelaki Arab Bersama Proton Wira Jadi Tumpuan Netizen, Terutamanya Peminat Kereta Tempatan

Peminat dan pengumpul Hot Wheels wajib ada koleksi kereta kebanggaan rakyat Malaysia ni!

IKLAN

Sumber Foto : Twitter Twitter @Myrulee_

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.