Dalam perutusan khas Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin mengenai Covid-19 jam 10 malam semalam, PM mengumumkan   Perintah Kawalan Pergerakan bermula dari 18/3/2020 sehingga 31/3/2020 (14 hari) dibawah Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988 dan Akta Polis 1967.

Ramai faham maksud Perintah Kawalan Pergerakan bagi membendung penularan Covid-19 tapi tahukah kita apa dia Akta Polis 1967?

REMAJA kongsikan penulisan peguam Nor Zabetha sekali lagi mengenai isu ini agar ramai yang faham mengenainya.

Kenapa PM Sebut Akta Polis 1967 Semalam? Ramai Faham Perintah Kawalan Pergerakan Tapi Apa Dia Akta Polis 1967
Peguam, Nor Zabetha

Perutusan tersebut, tidak dinyatakan secara terperinci, Seksyen yang mana terpakai dibawah kedua-dua Akta ini. Kalau ada perincian Seksyen lebih mudah untuk menjadi garis panduan.

Ada banyak pihak minta kita bertenang. Ini bukan lockdown tetapi ini adalah Perintah Kawalan Pergerakan. Jadi sejauh manakah kuasa perintah ini? Apakah garis panduan dan had pergerakan kita dalam tempoh 14 hari ini?

Saya ingin ingatkan, tujuan kerajaan mengeluarkan perintah ini adalah untuk mencegah wabak penularan. Jadi perintah yang dikeluarkan bukan saja-saja, ada langkah yang bakal diambil untuk membasmi penularan. Misalnya menyahaktifkan kuman, pembersihan dan lain-lain.

Dalam tempoh perintah ini, kita perlu sama-sama akur dengan perintah kerajaan, supaya berjaya membasmi penularan. Lebih cepat lebih bagus. Jangan pula, ada perintah kita pun sama-sama keluar bersuka-ria. Jika kita beri kerjasama, seolah-olah tidak bermanfaat perintah dikeluarkan.

Apakah kesannya jika kita buat tidak faham? Kita ingkar? Apakah tindakan yang akan berlaku?

Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988 (APPPB) yang disebut oleh Perdana Menteri adalah berkaitan dengan garis panduan, perlaksanaan dan undang-undang yang perlu bagi mengawal penularan wabak.

Di bawah Seksyen 5 iaitu Bantuan polis, dll memperuntukkan bahawa bagi tujuan mengawal penularan Pegawai polis, kastam dan imigresen dan pegawai dari jabatan dan agensi kerajaan yang lain hendaklah memberikan apa-apa bantuan kepada pegawai yang diberikan kuasa dibawah Akta ini.

IKLAN

Bermaksud, bagi tujuan perlaksanaan mengawal penularan wabak ini polis, pihak kastam akan memberi kerjasama. Mereka akan memantau dan memastikan perintah dipatuhi.

Misalnya sekatan rakyat Malaysia keluar negara atau kemasukkan warga asing dari luar negara. Ini akan dibantu oleh pegawai imigresen dan polis untuk melaksanakannya.Semua pegawai-pegawai penguatkuasaan ini akan memberi kerjasama sewaktu menjalankan tugas.

Kenapa PM Sebut Akta Polis 1967 Semalam? Ramai Faham Perintah Kawalan Pergerakan Tapi Apa Dia Akta Polis 1967
Akta Polis 1967 turut digunakan dalam tempoh 10 hari ini. (gambar hiasan)

Kita tidak boleh mengingkari mereka dalam menjalankan tugasan mereka. Seksyen 22 memperuntukkan jenis-jenis kesalahan dibawah Akta ini. Misalnya, menghalang atau mengendalakan tugasan mereka, jenis kesalahan yang lain boleh lihat gambar dibawah.

Contohnya anda diminta oleh pegawai polis untuk menutup premis kerana perniagaan anda bukanlah dalam kategori perkhidmatan penting negara (essential service). Anda melawan dan berdegil dan cuba melengah-lengahkan proses penutupan. Ini adalah kesalahan.

Bagi kesalahan-kesalahan Seksyen 22 ini, adalah dihukum dan didenda di bawah Seksyen 24. Kesalahan kali pertama maksimum penjara 2 tahun atau denda atau kedua-duanya sekali. Kesalahan kedua maksimum penjara 5 tahun atau denda atau kedua-duanya sekali. Sila lihat gambar bagi hukuman lain.

Maksudnya begini, hari ini anda ingkar untuk tutup premis seperti diarahkan, keesokan harinya juga sama. Jika dakwaan itu dikira mengikut hari berasingan, maka anda telah melakukan kesalahan kedua dan layak dihukum dibawah Seksyen 24 (b).

IKLAN

Perutusan oleh PM juga menyatakan bawah Perintah ini dikeluarkan selaras juga dengan Akta Polis. Ini bermakna, pihak polis diberikuasa bagi menjalankan tugasnya selaras dengan Akta Polis sepanjang Perintah Kawalan Pergerakan ini dikeluarkan.

Misalnya Bahagian VII Akta tersebut memperuntukan tugas dan kuasa pegawai polis. Seksyen 20 (1) memperuntukan, tugas am pegawai polis:

(1) Tiap-tiap pegawai polis hendaklah melaksanakan tugas dan menjalankan kuasa yang dipertanggungkan atau diberikan oleh undang-undang ke atas atau kepada seorang pegawai polis, dan hendaklah mematuhi semua arahan yang sah berkenaan dengan pelaksanaan jawatannya yang mungkin diterimanya dari semasa ke semasa daripada pegawai atasannya dalam Pasukan.

Bermaksud pada waktu ini, pihak polis perlu melaksanakan tugas dan menjalankan kuasanya bagi memastikan perlaksanaan Perintah ini.

Saya sangat setuju perlaksanaan ini, bayangkan banyak kedai-kedai yang bukan kategori essential service kepada negara akan ditutup selama 14 hari. Berkemungkinan berlaku kes curi atau pecah maksud. Khidmat polis sangat-sangat diperlukan untuk mengawal situasi dan ketenteraman.

IKLAN

Selain itu, walaupun ini bukanlah perintah Lockdown tetapi polis juga mempunyai kuasa selaras dengan Seksyen 31 (1) iaitu Kuasa untuk membuat perintah (kurang dari 24jam) bagi menghendaki orang berada dalam rumah. Boleh rujuk dalam gambar bacaan penuh.

Seksyen ini memberikuasa kepada polis sekiranya difikirkan perlu untuk kepentingan keselamatan negara atau kepentingan awam untuk supaya berada dalam rumah di antara waktu yang ditetapkan melainkan mempunyai permit bertulis, Seksyen 31(2).

Tetapi ingat elemen atau kata kunci dalam Seksyen ini iaitu “Jika difikirkannya perlu untuk kepentingan keselamatan Malaysia … atau untuk kepentingan ketenteraman awam”. Sekiranya tiada arahan dari kerajaan dan ketenteraman awam tidak diprejudiskan, Seksyen ini tidak akan terpakai.

Malahan selaras dengan Seksyen 31(4) Perintah yang dibuat ini, tidak boleh melebihi 24 jam dari masa ia dibuat. Melainkan sekiranya perintah tersebut mendapat lanjutan dari Menteri tetapi lanjutan tersebut mestilah tidak lebih dari 14 hari, oleh yang demikian polis mempunyai kuasa selaras dengan perintah lanjutan.

Setakat tulisan ini, Seksyen- Seksyen di atas adalah Seksyen yang relevan bagi perlaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan ini. Saya harap kita sama-sama patuh dan akur. Usaha dari kerajaan atau dari pihak polis tidak akan menjadi tanpa kerjasama kita untuk tidak sama-sama berada ditempat awam dan membantu penyebaran wabak.

Walaupun perlaksanaan ini akan memberi implikasi kepada kita namun demikian, saya berpendapat ini adalah langkah terbaik setakat ini, setelah kenaikan kes meningkat 300 dalam masa 2 hari. Bayangkan jika kes ini, berlanjutan tanpa langkah pencegahan 10 hari lagi.

Semoga dipermudahkan urusan kita semua.

Ditulis oleh Nor Zabetha

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI