Antara dugaan paling mencabar semasa kita ingin ‘membuat badan’ adalah faktor minuman manis.

 

Minuman manis ini termasuklah minuman jenis isotonik. Macam-macam perisa, warna dan nama minuman yang kita nak cuba. Tapi adakah korang sure sama ada minuman itu berkhasiat untuk korang? Yang kita tahu rasa dia sedap tapi tentang khasiatnya pula, kena test dulu baru tahu.

Salah satu minuman berkhasiat yang tak perlu nak test terlebih dahulu adalah air kelapa.

Sebab itulah ia popular di kalangan jurulatih fitness. Nak tahu kenapa, haa ini sebabnya.

 

01

Semuanya Semulajadi

Air kelapa mengandungi banyak nutrisi dari tanah. Ini kerana pokok kelapa menyerap air dan elektrolit dari tanah melalui akarnya. Kemudian, semua nutrisi semulajadi itu diserap, ditapis lalu disimpan di dalam buah kelapa.

 

02

Elektrolit Itu Untuk..

 

IKLAN

Bercakap tentang elektrolit, ia sebenarnya adalah komponen penting dalam buah kelapa bagi memastikan badan terus terhidrat selepas bersenam. Penyerapan cecair yang maksimum mudah untuk menggantikan kehilangan air akibat bersenam.

Tidak seperti minuman penghidratan sukan yang ditambah garam mineral dan sebaiknya diambil oleh seseorang yang giat aktif, air kelapa pula sesuai untuk pengambilan semua orang untuk kembali segar!

 

03

Kelapa – Kurma Bergabung, Meletop!

Buah kurma bagus untuk mempercepatkan penghasilan tenaga, sebab itulah sunnah Nabi Muhammad SAW menyuruh kita yang mengamalkan 3 ke 5 butir buah kurma setiap hari. Buat tak? Hehe.

Apabila korang mengambil air kelapa pula selepas itu, ia akan membantu badan untuk mudah menyerap nutrien buah kurma yang kaya dengan glukosa dan fruktosa. Lebih bertenagalah badan korang untuk bersenam nanti.

 

04

Sihat Tip Top

IKLAN

Daripada korang ambil minuman berperisa manis, lebih baik korang ambil air kelapa yang diketahui dapat membantu menstabilkan tekanan darah jika ia diambil secara kerap.

 

06

Minum Secara Sejuk Pun Okay

Selalunya kita dengar, minuman suam seperti air kosong adalah lebih baik kerana ia membantu proses penghadaman makanan berbanding minuman sejuk. Namun dengan air kelapa, ia boleh diminum sejuk tanpa menjejaskan kelebihan penghidratannya. Sudahlah berkhasiat, tekak pun lega.

 

07

Tak Perlu Penat Mengupas Buah Kelapa

IKLAN

 

Halangan utama yang menyebabkan ramai enggan mengambil minuman kelapa adalah kerana kerja mengupas dan memecahkan buah kelapa. Susah tau bagi yang tak biasa!

Jangan risau kerana korang boleh je memilih minuman Air Kelapa KARTA kerana ia diperbuat 100% daripada air kelapa, tanpa pemanis, pewarna atau pengawet.

 

 

Mengikut Ahli Strategis Nutraseutikal iaitu Profesor Dr. Azhar Mat Easa dari Universiti Sains Malaysia, “ Walaupun Air Kelapa KARTA sudah diproses, ia tetap mengandungi nutrien dan elektrolit air kelapa hasil teknologi yang digunakan.”

Betul tu, ia dijamin segar dan sihat kerana ia menggunakan teknologi pembungkusan Pek Aseptik Tetra Prisma®. Jadi segala di dalam pek Air Kelapa KARTA sememangnya fresh sebelum dan selepas bersenam

* * * * *

So, dah tahu kan nak pack air apa untuk ke gym hari ini?

Air kelapa, of course!

Ketahui lebih lanjut mengenai Air Kelapa KARTA di laman web dan Facebook mereka okay.