Ramai yang tak kisah bila kucing datang bermanja dan menjilat tubuh kita. Rasa sayang yang tumpah ke atas makhluk ini membuatkan kita beranggapan, tiada apa yang berbahaya bila kucing menjilat dan sesekali mencakar tubuh kita hingga luka dan calar sedikit.

Seandainya korang antara yang pernah dicakar kucing atau kucing ada menjilat tubuh kita yang kebetulan ada luka di atasnya, sila tahu risiko dan bahaya yang dihadapi ini ya.

Kena Cakar Kucing, Jangan Abaikan! Bahaya  Cat Scratch Fever Pencinta Kucing Kena Tahu
Ramai beranggapan jilatan kucing tanda haiwan ini menyayangi diri tuanya. Tapi harus diingat, air liurnya yang sudah dicemari bakteria sekaligus membahayakan manusia.

Menurut fb Puclic Health Malaysia, bagi pencinta kucing, ini risiko perlu tahu andai kita terluka dicakar kucing.

Kucing adalah pembawa sejenis bakteria yang dinamakan Bartonella henselae. Kajian menunjukkan 40% kucing pernah dijangkiti dengan bakteria ini.

IKLAN

Apabila kucing menjilat luka atau mencakar anda, air liur kucing yang dicemari dengan bakteria ini boleh masuk ke tubuh anda lalu menyebabkan sejenis penyakit yang dikenali sebagai Cat Scratch Fever.

Dalam tempoh 3 hari -14 hari, luka akan kelihatan merah, bengkak dan panas. Ia mungkin bernanah dan menyakitkan.

IKLAN

Kelenjar di kawasan luka akan membengkak dan anda mungkin ada demam sehingga mengigil, merasa lemah, hilang selera makan dan sakit kepala.

Dalam kes yang lebih serius (jarang berlaku), jangkitan ini boleh mengakibatkan jangkitan organ lain seperti mata, otak dan jantung. Kanak kanak dan golongan yang mempunyai imuniti tubuh yang rendah adalah golongan berisiko tinggi.Di US, setiap tahun 15 ribu individu di jangkiti dengan penyakit ini.

IKLAN
Kena Cakar Kucing, Jangan Abaikan! Bahaya  Cat Scratch Fever Pencinta Kucing Kena Tahu
Bahaya air liur kucing namun ramai antara kita tidak beranggapan begitu kerana begitu sayangkan binatang ini

Sekiranya anda mempunyai sebarang luka , elakkan dari di jilat kucing. Jika anda di cakar kucing pastikan luka di basuh segera dengan air sabun.Dapatkan pemeriksaan segera jika luka melarat.
Sekarang anda tahu mengapa mata Fury menjadi buta walaupun hanya dicakar kucing?