Sejak Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) diumumkan kerajaan pada beberapa bulan yang lalu, ramai yang mengeluh kerana telah hilang pekerjaan ekoran daripada penutupan syarikat akibat kesan pandemik COVID-19.

Ini ada satu berita baik buat rakyat Malaysia yang telah kehilangan pekerjaan, kerajaan melalui Pelan Jana Semula Ekonomi Negara (PENJANA) telah mengumumkan Program Insentif Pengambilan Pekerja yang akan dilaksanakan oleh Pertubuhan Keselamatan Sosial (PERKESO).

Program ini membolehkan penganggur dan graduan mendaftar mulai 15 Jun lalu diwujudkan untuk meningkatkan prospek pekerjaan.

Jika korang berhasrat untuk memohon program ini, bolehlah ikut langkah-langkah berikut:

IKLAN

Kemaskini Resume Korang, Individu Hilang Pekerjaan & Graduan Boleh Mohon PENJANA Kerjaya

Bagi majikan yang mencari calon untuk mengisi kekosongan jawatan di syarikat mereka boleh mula mendaftar profil mereka juga melalui penjanakerjaya.perkeso.gov.my

IKLAN

Mulai 1 Julai dan seterusnya, majikan boleh memilih nama pekerja yang diupah di bawah program ini. Majikan juga boleh memilih dari senarai kursus yang diluluskan melalui laman sesawang berkenaan untuk pekerja mereka yang baru diupah, jika diperlukan untuk tujuan pengambilan pekerja dan peningkatan kemahiran.

Kemaskini Resume Korang, Individu Hilang Pekerjaan & Graduan Boleh Mohon PENJANA Kerjaya

IKLAN

Untuk keterangan lanjut korang boleh lihat Soalan Lazim yang dipaparkan dalam laman web rasmi Perkeso.

Sesiapa yang kehilangan kerja mahu pun graduan yang masih belum mendapat pekerjaan, bolehlah korang cuba nasib disini mana tahu rezeki kan?

Sumber: kool.fm