Agak kecoh semalam apabila ramai pengguna CIMB click mendakwa akaun mereka tidak selamat.

 

Salah masuk password pun boleh tranfer duit ke Maybank. Inilah yang dialami oleh seorang pengguna, kemudahan CIMB Click, Nadhrah  Abdullah yang berkongsi kisahnya di Facebook semalam.

Nampaknya Scam dah makin berleluasa sampaikan ramai jadi mangsa, cer baca kisahnya ini.

Korang cepat check ! Nora punya dah kena tau  Tak selamat dah account CiMB ni haihhh … Info berguna terpaksa share kat sini…sapa ada cimbclicks mohon check…

login : siti
password : nur123 (password betul)
password : nur12345 (password salah)

Cuba korang masuk pasword yang salah add je no pape lepas password korang yang betul …kalau masih boleh login ke account korang,mohon transfer smua duit ke akaun bank lain.

Saya bukan copy paste. Saya dah cuba. Dua kali login password yang berlainan, still boleh login…siap transfer ke account MBB guna account password yang salah..masih dapat no tac and berjaya transfer

Nad pun dah cuba samalah dengan apa yang dishare oleh sahabat ini. Ya Allah. Save our money first!

 

IKLAN

***

Pergh, bahaya jugak isu ini kalau berdasarkan pengalamannya.

Nampaknya, kesberkaitan CIMB ini tak habis begitu saja. Carian REMAJA mendapati seorang pemegang akaun CIMB iaitu Mohamad Nazri juga mengakui wangnya hilang RM1500 dalam tempoh 20 minit pada Jumaat lalu tanpa membuat apa-apa pembelian online.

Mohamad Nazri sudah membuat laporan polis berikutan kehilangan RM1500 tanpa membeli apa-apa pun barangan dalam tempoh 20 minit sahaja

 

Beli barang pun tak, tetiba dapat mesej ada pembelian menerusi Paypal.

 

Dia cuma menerima mesej dari pihak CIMB mengatakan ada pembelian dibuat. Modus operandi penipuan ini semakin canggih kerana tiada panggilan diterima, tiada SMS, tiada mesej WhatsApp malah tiada apa-apa langsung.

IKLAN

Mohamad Nazri dalam tulisan di Facebook-nya berkata, dia hanya menerima satu SMS mengatakan bahawa kad debitnya (secara automatik dikaitkan dengan akaun simpanannya) telah ditolak untuk beberapa transaksi Paypal berjumlah RM1500.

Apabila telah melakukan laporan, pihak CiMB berkata mereka hanya boleh blok CiMC Clicks, kad debit dan kad kreditnya jika masih ada. Dan selalunya kes sebegini mengambil masa sehingga 45 hari untuk selesai.

Mohamad Nazri juga telah membuat laporan polis setelah CiMB tak boleh buat apa-apa pun untuk menghentikannya, buat masa ini.

 

 

IKLAN

Selepas tahu akaun CiMB ini tidak berapa selamat, Nadhrah Abdullah berkongsi tip berguna untuk membantu orang ramai daripada terpedaya. Katanya, pengguna perlu mengubah jumlah pengeluaran wang bagi mengelakkan pengguna terus tertipu dengan scam yang semakin canggih ini.

Lihat caranya.

 

Login seperti biasa ya. Tengok di Desktop View.

 

Kemudian, pilih Clicks Transaction Limot diikuti change ATM Transaction Limit

 

Korang akan lihat ‘To Other CIMC Account & IBG & IBFT & Duitnow’. Nampakkan jumlahnya RM1000? So di situlah korang tukar terus jumlahnya.

 

Korang tukarlah ya ikut limit yang selamat.

 

So, harap duit korang masih selamat! Pencuri semakin canggih kerana mampu menggodam pelbagai sistem. Kita kerja penat-penat, senang je dia orang curi.