Umpamanya seperti perempuan Melayu terakhir, begitulah juga nasib Honda Jazz di Malaysia apabila..

Setiap anak muda mengimpikan untuk memiliki sebuah kenderaan sendiri bagi memudahkan urusan lebih-lebih lagi untuk individu yang baru saja memasuki alam pekerjaan.

Banyak sebenarnya model kereta yang berada di bawah linkungan harga berbaloi untuk dimiliki di Malaysia dan salah satu model kereta yang menjadi pilihan ramai pada masa ini ialah Honda Jazz.

Kata orang, gadis yang memandu Honda Jazz mungkin datang dengan pakej hantaran lebih tinggi (err bukan high maintenance tau!) manakala lelaki bujang yang memandunya akan bertambah hot. Aik betul ke, hehe..

Masuk Kategori Kereta ‘Rare’, Tiada Lagi Honda Jazz Di Malaysia Lepas Ini

IKLAN

Diperkenalkan ke dalam pasaran Malaysia sejak tahun 2003, Honda pada mulanya mengimport masuk model ini secara direct dari Jepun. Atas inisiatif Honda Malaysia dan kerjasama Malaysia Automotive Institute (MAI) iaitu sebuah agensi MITI berkelayakan dalam bidang automobil, model Honda Jazz mula dipasang di kilang Honda Malaysia yang terletak di Pegoh, Melaka lalu memberikan peluang pekerjaan kepada orang ramai di sana.

Malangnya, tular baru-baru ini di media sosial apabila sekumpulan pekerja mengambil kesempatan bergambar dengan unit terakhir model Honda Jazz yang dibuat di kilang Melaka tersebut. Adakah ia bermaksud kemungkinan pembuatan Honda Jazz di Malaysia bakal tamat selepas ini?

Rata-rata warganet dalam posting tersebut meluahkan rasa sedih dan kecewa kerana berita tersebut.

IKLAN

“Untunglah sape pakai Honda Jazz ni. Kira spesis rare dah. Lepas ni confirm vintage punya harga..”

Bukan setakat itu saja, harga maintenance and spare parts bagi Honda Jazz juga dikhuatiri akan mencecah level vintage juga selepas ini sekiranya pembuatannya dihentikan tidak lama lagi.

Masuk Kategori Kereta ‘Rare’, Tiada Lagi Honda Jazz Di Malaysia Lepas Ini— ric. (@aemieruls_) October 16, 2021

IKLAN

Sumber terdekat daripada ‘orang dalam’ di Honda Malaysia juga sebenarnya telah lama memberikan ‘petunjuk’ bahawa model Honda Jazz generasi keempat tidak lagi akan ditawarkan di rantau Asia Tenggara kecuali Singapura.

Model City Hatchback pula yang dijangka akan mengambil alih pasaran Jazz di Malaysia. Bagaimanapun, pihak Honda Malaysia masih belum lagi memberi kenyataan rasmi mahupun gambaran bilakah mereka akan membawa masuk model itu ke pasaran kita.

Tidak dinafikan, rekaan Honda Jazz dari kesemua generasinya sebelum ini memang menarik. Jadi selepas ini, pemilik Honda Jazz bolehlah berbangga dengan kereta korang kerana ia kini sudah layak berada dalam kategori kereta ‘rare’ di Malaysia! Hiks.

Sumber : (1) & Careta

 

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI