Dalam musim wabak COVID-19 yang semakin berleluasa, penggunaan hand sanitizer dah jadi semacam keperluan wajib di mana-mana.

Setiap rumah dah ada stok, dalam kereta dah standby, dalam poket atau beg tangan pun ada satu.

Secara tak langsung, demand terhadap hand sanitizer pun meningkat secara mendadak kerana ia berfungsi menyahjangkit kuman.

IKLAN

Tapi siapa sangka, seorang penjaga pintu masuk pasar awam di Lunas, Kedah kantoi apabila tindakannya yang menggantikan cecair pembasmi kuman dengan air paip dikesan pihak berwajib.

Tindakan licik lelaki ini yang tidak mematuhi SOP ini dikenakan kompaun sebanyak RM1,000 dan didakwa di bawah Akta 342 Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988. Susulan peningkatan kes jangkitan COVID-19 di Kedah ketika ini, Ketua Polis Daerah Kulim Supt Azhar Hashim menegaskan agar semua penduduk tempatan mematuhi SOP ketika berada di luar rumah.

IKLAN

“Kita kesan ada peniaga yang tidak menyediakan cecair pembasmi kuman dengan sebaiknya, jadi langkah-langkah ini perlu dilakukan seperti saranan kerajaan.

IKLAN

“Saya juga berharap pelanggan mematuhi semua SOP yang ditetapkan seperti penggunaan pelitup muka dan diharap ia akan dipatuhi sepenuhnya. Kami dan agensi berkenaan akan sentiasa memastikan semua SOP ini diikuti,” katanya.

Menurut laporan Astro Awani, untuk rekod 65 kompaun telah dikeluarkan bermula 10 Jun lepas sehingga kini atas pelbagai kesalahan seperti tidak menyediakan cecair pembasmi kuman dan buku catatan di premis, serta tidak memakai pelitup muka dan penjarakan sosial.

So, korang hati-hati ye kalau nak pakai sanitizer dekat kedai-kedai tu. Better bawa sendiri je lah hand sanitizer tu.