“Memang itu video kami, kami mohon maaf…”

 

Tatkala atlet negara yang layak untuk berentap di Sukan Asia Ogos ini sibuk membuat persediaan rapi, isu video mabuk dan berparti yang membabitkan atlet terjun negara pula timbul.

Video yang direkod pada bulan Februari lalu membabitkan tujuh orang atlet terjun negara. Mereka dipercayai sedang seronok meraikan malam Tahun Baru Cina di Guangzhou, China ketika menghadiri trip latihan ke sana.

 

Malangnya, ia melibatkan pengaruh alkohol dan beberapa orang di kalangan mereka juga dilaporkan mabuk.

 

“Berkenaan video penerjun Malaysia itu, kami mengesahkan tiga ialah penerjun senior dari Program Podium manakala 4 pula ialah penerjun remaja MSN,” jelas Setiausaha Kehormat, Kesatuan Renang Amatur Malaysia (ASUM) iaitu Mae Chen.

Bagaimanapun, siapakah atlet yang mengambil alkohol dan mabuk tidak diperincikan pada sidang media di Kuala Lumpur hari ini. Berkemungkinan ada di kalangan mereka yang sekadar berada di situ bersama rakan-rakan yang lain.

Sementara itu, Pengarah Program Podium, Tim Newenham pula berkata, beliau memandang kesalahan tersebut sebagai sesuatu yang serius dan jika disabitkan kesalahan, atlet terbabit boleh berdepan hukuman berat termasuklah dikeluarkan dari program tersebut.

IKLAN

Buat masa ini, pihak ASUM telah menggantung elaun mereka bertujuh. Dan ada beberapa lagi hukuman displin yang dijangka akan diambil.

“Sebagai atlet negara, mereka seharusnya sedar mereka sedang mewakili imej negara dan perlu sentiasa berdisplin sama ada ketika berlatih di dalam atau di luar negara. Ini kerana ia (latihan dan program) membabitkan wang rakyat dan kerajaan,” tegur Mae Chen lagi.

 

* * * * *

 

Memang Itu Video Kami

 

IKLAN
“Kami Mohon Maaf” – 7 Atlet Terjun Terbabit Isu Mabuk Dihukum
Skuad terjun negara ketika latihan di Wuhan, China. Instagram

 

Dalam sidang media tersebut, tumpuan tentunya terarah kepada ketujuh-tujuh atlet terlibat. Mereka tidak keseorangan apabila atlet penerjun negara lain turut berada di situ sebagai tanda solidariti sebagai satu pasukan.

Mewakili atlet yang lain, Chew Yi Wei (tengah) mengakui, “Memang itu video kami dan itulah yang berlaku. Kami sangat kesal atas kesilapan yang tak sepatutnya berlaku ini dan kami berjanji untuk tidak mengulanginya lagi.

“Video itu dirakam di luar pengetahuan jurulatih dan berlaku di kawasan persendirian. Kami telah meminum bir dan menari yang biasanya kami lakukan ketika waktu berehat (menari). Kami belajar daripada kesilapan ini dan kami bertanggungjawab sepenuhnya di atas kesalahan tersebut,” ujar penerjun tersebut.

Apabila ditanya tentang siapa tukang merekod video dan kemudiannya memuat naik ke media sosial, mereka menutup mulut dan enggan mendedahkannya agar isu ini tidak berlarutan di kalangan rakan sepasukan.

“Kami tidak mahu membuat sebarang spekulasi, tetapi kesilapan tetap adalah kesilapan.”

IKLAN

Pemenang pingat Olimpik dua kali, Pandelela Rinong turut ke hadapan dan berkata, “Kami memohon maaf dan selebihnya, kami serahkan kepada pihak berkuasa (untuk mengambil tindakan terhadap individu yang merekod video tersebut).

 

* * * * *

 

“Kami Mohon Maaf” – 7 Atlet Terjun Terbabit Isu Mabuk Dihukum
Skuad terjun negara semasa latihan di Pusat Akuatik Bukit Jalil. Instagram

 

Untuk pengetahuan korang, pengambilan alkohol adalah dilarang sama sekali dan termaktub di dalam syarat dan kontrak Program Podium.

Kita serahkan saja kepada badan berkuasa untuk tindakan seterusnya okay. Tak perlulah kita buruk-burukkan atlet negara untuk kesilapan yang telah mereka kesali. Siapa je yang tak pernah buat silap?

 

Yang penting, mereka sedar akan kesilapan tersebut dan berusaha untuk berubah lebih baik.

 

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI