Bagi peminat ‘OG’ naskah drama serta filem keluaran Korea Selatan sejak era 90-an hingga awal dekad milenium, pastinya korang tahu betapa sukarnya mereka untuk meraih perhatian penonton dunia serta pengkritik antarabangsa biarpun rata-rata naskah mereka mempunyai jalan cerita menarik, para pelakon berbakat serta mempunyai elemen ‘relatablity’ dengan para penonton.

But good things do come to those who wait.

Sejak kebelakangan ini, industri perfileman serta drama Korea Selatan semakin mendapat tempat di hati para pengkritik. Mungkin disebabkan gelombang populariti dalam kalangan peminat. Mungkin juga disebabkan peluang untuk naskah-naskah ini menemui segmen penonton baharu menerusi platform penstriman atas talian seperti Netflix, iQIYI, VIU dan macam-macam platform seumpamanya.

Apapun, industri K-movie dan K-drama semakin ke hadapan dan semakin berani untuk membuktikan kreativiti serta kualiti yang dimilikinya.

Sekiranya pada tahun 2020, filem Parasite menang besar di Anugerah Akademi menerusi enam kategori (wow!) iaitu Filem Terbaik, Filem Antarabangsa Terbaik, Pengarah Terbaik, Skrip Asal terbaik Rekaan Produksi Terbaik dan Suntingan Terbaik; pada tahun 2021 dan 2022, dua lagi insan telah membanggakan industri perfileman Korea Selatan.

ARTIKEL BERKAITAN : K-Movie Mula Tawan Hollywood Apabila ‘Parasite’ Menang Filem Terbaik! – REMAJA

Mereka ialah Youn Yuh-jung yang dinobatkan sebagai Pelakon Pembantu Wanita Terbaik Anugerah Akademi 2021 menerusi filem Minari dan terbaru, O Yeong-su yang diangkat sebagai Pelakon Pembantu Lelaki Terbaik dalam Siri, Minisiri atau Filem Televisyen menerusi drama Squid Game di Anugerah Golden Globes 2022 yang berlangsung (atau secara teknikalnya tidak dilangsungkan) baru-baru ini.

ARTIKEL BERKAITAN : Pemenang Oscars Korea Diberi Soalan Merepek, Warganet Persoal Kebijaksanaan Wartawan Hollywood – REMAJA

BACA LAGI : ‘Atuk’ Squid Game Menang Pelakon Pembantu Lelaki Terbaik Golden Globes 2022 – REMAJA

Kini, tiba giliran untuk pencalonan Anugerah SAG atau Screen Actor Guilds Awards pula diumumkan dan menariknya, drama Squid Game sekali lagi tercalon menerusi kategori lakonan!

IKLAN

Pelakon utamanya, Lee Jung-jae tercalon bagi kategori Persembahan Pelakon Lelaki Terbaik bagi watak Seung Gi-Hun, Persembahan Aksi Terbaik bagi Barisan Stun dan Persembahan Barisan Pelakon Terbaik dalam Drama Bersiri.

Satu lagi nama yang membanggakan kem Squid Game tentunya ialah Jung Ho-yeon yang dicalonkan bagi kategori Persembahan Pelakon Wanita Terbaik dan bakal bersaing dengan nama-nama besar Hollywood seperti Jennifer Aniston (The Morning Show), Elisabeth Moss (The Handmaid’s Tale), Reese Witherspoon (The Morning Show) dan Sarah Snook (Succession).

Tercalon Dengan Jennifer Aniston! Jung Hoyeon Tak Sangka Lakonan Squid Game Bawa Tuah

Perkhabaran ini cukup membanggakan bukan saja untuk industri perfileman Korea Selatan tetapi juga bagi industri perfileman Asia. Ini kerana mereka mencatat sejarah sebagai drama siri pertama bukan dalam bahasa Inggeris dan drama siri dari Korea Selatan pertama yang memperolehi pencalonan di Anugerah SAG.

Wow, just wow.

Menerusi temubual bersama siaran JTBC News semalam, Hoyeon berkata dia baru saja pulang ke Korea Selatan dari Paris, Perancis dan masih diletakkan dalam tempoh kuarantin.

Apa yang membuatkan dia (dan semua peminatnya) berbangga dengan pencalonan ini adalah kerana Squid Game merupakan naskah lakonan pertamanya, EVER. Sebelum ini, Hoyeon merupakan peragawati antarabangsa sepenuh masa yang telah berjalan untuk pelbagai rumah fesyen semasa musim minggu fesyen untuk bertahun-tahun lamanya.

IKLAN

ARTIKEL BERKAITAN : Menyerlah Dalam SQUID GAME, Jung Ho-Yeon Asalnya Bergelar Peserta Top Model – REMAJA

Tercalon Dengan Jennifer Aniston! Jung Hoyeon Tak Sangka Lakonan Squid Game Bawa Tuah

Kini setelah dia baru saja menjejakkan kaki ke dalam bidang lakonan menerusi drama Squid Game, bakat lakonannya terus mendapat pengiktirafan. Benar, populariti drama bersiri Netflix itu mungkin memainkan peranan. Namun harus diingat, pencalonan dan kejayaan di Anugerah SAG adalah di atas pemilihan para pelakon dan karyawan sendiri; bukannya oleh sebilangan ahli komitee. Ini membuatkan Anugerah SAG lebih istimewa kerana ia merupakan pengiktirafan daripada seorang penggiat seni kepada penggiat seni yang lain.

Kongsi Hoeyon yang tersenyum lebar sepanjang temubual tersebut, “Semasa saya bertugas di Perancis, saya mendapat tahu saya tercalon. Saya amat berterima kasih. Pada masa yang sama, saya juga rasa bersyukur dan terharu kerana (pencalonan ini) bukanlah sesuatu yang saya jangkakan.

“Seingat saya semasa diberitahu mengenainya, saya amat terkejut. Dengan beberapa pencalonan yang kami terima ini, saya berharap kami akan membawa pulang kategori barisan pelakon terbaik dan saya juga berharap agar Jung Jae akan memenangi kategorinya,” ujarnya.

Tercalon Dengan Jennifer Aniston! Jung Hoyeon Tak Sangka Lakonan Squid Game Bawa Tuah

IKLAN

Tercalon Dengan Jennifer Aniston! Jung Hoyeon Tak Sangka Lakonan Squid Game Bawa Tuah

Apabila ditanya sekiranya dia tidak mengharapkan kemenangan untuk dirinya sendiri, kata Hoyeon, dia berterima kasih ke atas peminatnya yang selalu menyokong. Baginya, untuk dicalonkan bagi kategori pelakon wanita sudah mencukupi untuknya dan kategori barisan pelakon adalah lebih bermakna kerana mereka dapat sama-sama berkongsi kejayaan tersebut.

Tercalon Dengan Jennifer Aniston! Jung Hoyeon Tak Sangka Lakonan Squid Game Bawa Tuah

“Nama pasukan stun kami ialah Best Stunt, jadi saya berharap agar nama itu membawa tuah untuk kami bawa pulang satu lagi trofi yang dicalonkan. Selain itu, saya juga berharap agar Jung Jae juga akan memenangi kategorinya,” tambah Hoyeon yang juga kini mencatat sejarah apabila diletakkan sebagai penghias kulit hadapan (cover) majalah Vogue Amerika Syarikat.

Tercalon Dengan Jennifer Aniston! Jung Hoyeon Tak Sangka Lakonan Squid Game Bawa Tuah

Ini kerana Hoyeon merupakan cover girl pertama kelahiran Asia yang menghiasinya secara solo dalam sejarah 130 tahun penerbitan majalah Vogue.

“Saya juga terkejut apabila mendapat tahu mengenainya; tetapi saya merasakan ia adalah satu langkah besar yang wajar berlaku sekarang. Saya berhaap agar lebih ramai penggiat seni dari Asia yang akan menerima peluang dalam pelbagai pasaran di luar sana,” katanya.

KLIK pautan video di bawah untuk menonton temubual penuh JTBC News bersama Jung Hoyeon.

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.