Bila sebut tentang restoran makanan segera atau lebih popular dengan panggilan fast food, tidak kiralah dari usia kecil hinggalah ke golongan dewasa ia cukup popular sekali.

Kehidupan dunia sekarang yang pantas bergerak dan selalu inginkan perkara instant menyebabkan ia sentiasa menjadi pilihan. Lebih ramai orang memilih fast food sebagai option yang pantas dan cepat. Mana tidaknya, kalau perut rasa lapar dan malas nak menunggu di kedai, drive thru fast food kan ada. Mudah, bukan?

Walaupun sudah dimomokkan dengan keburukan-keburukan mengambil makanan segera, masih ramai yang tidak peduli dan tetap memilih untuk terus menikmati segala promosi hebat yang ditawarkan.

Jom semak 10 rahsia yang selama ini mungkin anda tidak tahu tentang service yang disediakan oleh restoran fast food.

WAKTU TERBAIK 

Perkara Tentang Restoran Makanan Segera Yang Mungkin Korang Tak Tahu

Waktu yang paling tepat untuk pergi ke restoran fast food adalah pada masa peak hour (di antara jam 11 pagi ke 1 tengah hari dan 6 ke 8 malam). Ya, memang sukar untuk mendapatkan tempat pada waktu busy tetapi ini adalah masanya di mana makanan segar sedang disajikan.

FRENCH FRIES SEGAR

Perkara Tentang Restoran Makanan Segera Yang Mungkin Korang Tak Tahu

IKLAN

Setiap french fries yang telah digoreng akan dicampur dengan garam dan jika anda meminta fries tanpa garam, mereka terpaksa menyediakannya semula. Jadi tidak timbul isu anda dapat french fries yang sudah lama dimasak dan tidak segar.

STRATEGI BAU

Perkara Tentang Restoran Makanan Segera Yang Mungkin Korang Tak Tahu

Pergi saja ke mana-mana restoran fast food, pasti aromanya terhidu hingga ke luar pintu. Hal ini terjadi kerana restoran tersebut ingin memastikan bau-bauan makanan yang enak dihidu oleh orang-orang luar, sekali gus menarik mereka untuk menikmati makanan yang disajikan.

MINUMAN BERKARBONAT

Perkara Tentang Restoran Makanan Segera Yang Mungkin Korang Tak Tahu

IKLAN

Jika anda perasan, minuman soda yang terdapat di restoran-restoran fast food ni jauh lebih murah daripada minuman berkafein contohnya. Ini kerana minuman soda dapat merangsang selera makan. Jadi, mereka mahu orang ramai membeli lebih banyak minuman berkarbonat supaya anda membeli produk mereka lagi dan lagi.

RAMUAN RAHSIA

Nak tahu kenapa kentang goreng tu berhantu sedapnya? Ada lebih kurang 19 ramuan yang digunakan dan kentang adalah sebagai bahan asas. 18 bahan lain termasuk lemak, additives dan penambah rasa.

PILIH WAKTU SESUAI

Perkara Tentang Restoran Makanan Segera Yang Mungkin Korang Tak Tahu

Memang kalau pada awal pagi orang tak ramai tetapi pada waktu ini, mereka membersihkan peralatan dapur dengan bahan kimia yang kuat dan boleh meninggalkan kesan pada peralatan dapur yang lain.

IKLAN

LEBIH BANYAK KALORI

Perkara Tentang Restoran Makanan Segera Yang Mungkin Korang Tak Tahu

Kalau dah macam-macam menu lazat yang ditawarkan, pastinya ia lebih berkalori berbanding dulu. Sebagai contoh, cheeseburger mengandungi 75 peratus kalori berbanding tahun 1980-an. 20 tahun lalu, kalau french fries adalah dua kali lebih rendah berbanding sekarang dan pizza mempunyai kalori sebanyak 70 peratus. Perghh, makan sekali tapi nak burn lemak tu mahu kena joging seminggu. Hehe

KANDUNGAN GULA MILKSHAKE LEBIH TINGGI

Keperluan harian pengambilan gula adalah sekitar 1 hingga 2 oz, sementara satu hidangan milkshake mengandungi sekitar 3 oz gula. Belum lagi makanan manis yang diambil dalam satu hari tu. Cuba bayangkan berapa banyak kandungan gula yang dah anda ambil?

LEBIH SEDAP GUNA TANGAN

Tahukah anda mengapa sudu dan garpu tidak disediakan di restoran fast food? Semuanya kerana apabila seseorang itu makan menggunakan tangan, ia lebih menambah selera dan akibatnya, anda akan makan dengan lebih banyak. Hm, patutlah sampai jilat-jilat jari kan?