Banyak filem-filem seram sering menunjukkan Pontianak sebagai hantu yang sangat menakutkan dengan bunyi hilaiannya mengilai. Bunyi mengilai ini biasanya sangat panjang dan pasti menyeramkan. Kalau tengah bawa kereta, confirm kereta terbabas dan melanggar bahu jalan. Pasti cedera parah seperti banyak ditunjukkan dalam drama Melayu!

Kalau selama ini kita tak sanggup pun terserempak dengan cik Ponti kerana tak sanggup mendengar hilaiannya tetapi sekarang dengan haiwan yang selalu menjadi makanan umpan ikan iaitu cengkerik pun patut kita takut!.

Kalau Ayam Berkokok, Cengkerik Rupanya ‘Mengilai’.  Sama Geng Dah Dengan Pontianak!
Hilaian pontianak memang cukup menyeramkan, seramnya sampai tak boleh nak buka mulut menjerit..

 

Kalau Ayam Berkokok, Cengkerik Rupanya ‘Mengilai’.  Sama Geng Dah Dengan Pontianak!
Inillah cengkerik, bunyiannya ialah MENGILAI, sudah sama dengan pontianak

 

Kenapa perlu takut dengan cengkerik? Bukankah dia makhluk kecil dan boleh didapati dengan mudah di kedai makanan ikan?. Bila masuk ke dalam hutan, bunyian cengkerik inilah yang sering menemani kita dalam kesunyian malam. Tak ada sebab nak takutkan?

Menurut buku kerja pelajar darjah enam yang dibiasa digunakan para pelajar, dimaklumkan bunyian bagi cengkerik ialah MENGILAI! Dah sama genglah pula dengan pontianakkan! Inilah yang menyeramkan!

Turut dipaparkan juga bunyian katak iaitu BERDENGKANG! Selama ini admin ingat bunyi katak hanya ong ong sahaja. Itik dikatakan MENGAKAK!

Kalau Ayam Berkokok, Cengkerik Rupanya ‘Mengilai’.  Sama Geng Dah Dengan Pontianak!
Hadam bunyian haiwan2 ini, separuhnya agak “pelik” tapi benar…

 

Bagi mendapatkan kepastian adakah benar bunyian ini ditulis dengan benar, Remaja telah menghubungi Ketua Panitia  Bahasa Melayu, Cikgu Rohayati Ghazali dari SK Intan Baiduri, Kepong, Kuala Lumpur.

IKLAN

Menurut Cikgu Rohayati, istilah itu sudah terpakai dan semakin diterima para pelajar biarpun ada antara mereka sering bertanya, adakah benar cengkerik mengilai.

“Ada pelajar menyoal, betulkah bunyian begitu. Ada antara mereka kadang kala bergurau takut dan sebagainya.  Bagi saya pembuat soalan khususnya dari syarikat penerbitan mungkin sudah melakukan kajian sebelum menerbitkannya.

“Tapi saya menerangkan kepada pelajar bahawa orang tua dahulu biasanya meneliti keadaan dan bunyian alam sebelum menyatakannya,” katanya ketika dihubungi.

Kalau Ayam Berkokok, Cengkerik Rupanya ‘Mengilai’.  Sama Geng Dah Dengan Pontianak!
Bunyian binatang diambil dari orang tua berdasarkan penghayatan pada alam

Dalam pada itu Cikgu Rohayati memaklumkan, ada sesetengah pelajar yang agak bijak bertanya mengapa kerba menguak. Kata mereka bukankah kuak hanya dilakukan pada rambut dan sebagainya.

“Pelajar hari ini jauh berbeza. Ada yang begitu bijak kerana sistem pendidikan sudah jauh berubah, tambah-tambah lagi dengan Kemahiran Berfikir Aras Tinggi (KBAT) yang diperkenalkan oleh Kementerian Pendidikan Malaysia,” katanya lagi.

IKLAN

Jadi, janganlah risau ya kalau monyet MENDERIH, begitu juga Gagak MENGGAUK. Semua istilah ini dicipta bersesuaian dengan alam semulajadi dan pemerhatian orang tua-tua zaman dahulu.

Cuba dengar bunyi cengkerik ini, sama tak dengan bunyian mengilai pontianak seperti dalam cerita Melayu?

 

 

 

IKLAN