Amelia Henderson, bukan sahaja hebat sebagai seorang pelakon dan model, dia merupakan seorang pengacara masa kini yang cukup bagus dalam kerjayanya. Ini dibuktikan menerusi saluran Studio Sembang kendaliannya yang berjaya memukau penonton dengan caranya mengemudi setiap temu bual.

Miliki IQ 180, Menarik Tentang Amelia Henderson

Kacukan Sri Lanka-Scotland & Miliki IQ 180, Fakta Menarik Tentang Amelia Henderson
Sejak kecil kecantikan Amelia terserlah.

Jom kita lihat beberapa fakta menarik mengenai dirinya..

 1. Dilahirkan pada 20 Oktober 1995, nama sebenar Amelia ialah Amelia Thripura Henderson.
 2. Berasal dari Klang Selangor. Ibu Amelia merupakan kacukan Sri Lanka-Malaysia manakala bapanya pula berdarah Scotland dan seorang arkitek.
 3. Aktif sebagai model sejak kecil, Amelia kerap menghiasi naskah iklan dan pernah menjadi wajah hadapan majalah Bintang Kecil yang sangat popular satu ketika dahulu.
 4. Pernah ‘meninjamkan’ suaranya sebagai Barbie dalam tiga siri animasi Barbie.
 5. Kacukan Sri Lanka-Scotland & Miliki IQ 180, Fakta Menarik Tentang Amelia Henderson
  Amelia bersama ibu ketika bayi.

 6. Amelia pernah bergelar sebagai kerabat Diraja Kedah apabila mengahwini Tunku Dato’ Harrunnarasheed Putra Tunku Annuar ketika berusia 20 tahun. Namun perkahwinan itu hanya bertahan selama tiga tahun sahaja.
 7. Bukan calang-calang orangnya, Amelia memiliki IQ 180 dan bergelar ahli Mensa International. Pertubuhan itu dikhususkan untuk mereka yang memiliki IQ yang tinggi.
 8. Memiliki tubuh yang tinggi lampai, Amelia pernah dinobat sebagai Malaysia Model of The Year pada Asia Model Festival 2019 yang diadakan di Seoul, Korea.
 9. Berbakat sebagai pelakon dan model, Amelia kini mengorak langkah sebagai seorang pengacara. Kalau nak tahu Amelia pernah menjadi pengacara program Hero Remaja pada tahun 2020 yang mana Nadhir Nasar menjadi juara edisi tersebut.
 10. Di samping itu, wajah Amelia juga membintangi banyak drama tempatan antaranya Keluarga Adam, Kasut Tumit Tinggi, Pengantin 100 Hari, Jangan Benci Cintaku dan Cinta Non Grata.
 11. Di sebalik wajah cantik dan tubuh ideal dimilikinya, Amelia mendedahkan dia aktif dengan rutin tarian. “Saya tak mempunyai apa-apa rahsia untuk kekal cergas tetapi saya suka menari. Hampir kebanyakan masa dihabiskan dengan menari.

BACA JUGA: “Bernafas Melalui Kenangan & Cinta Yang Kami Kongsi,” – Adam Didam Dalam Kenangan, Anak Saudara Coret Mesej Indah

IKLAN

BACA LAGI: Berjaya Buat David Foster ‘Annoyed’ Lalu Turun Pentas, Sissy Iman Hulur Albumnya Sebagai Tanda Minta Maaf

+++Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti Telegram, Instagram dan TikTok rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

IKLAN

 

IKLAN