Pujian membanjiri platform media sosial pada hari ini setelah jurulatih skuad badminton negara, Hendrawan yang kini berada di Birmingham, United Kingdom sempena Sukan Komanwel 2022 tidak ‘berkira’ untuk meminjamkan kasutnya kepada pemain Jamaica, Samuel Ricketts.

Dalam perlawanan di antara Samuel dan pemain perseorangan lelaki negara, Ng Tze Yong awal pagi tadi, tapak kasut yang dipakai Samuel dilaporkan rosak. Justeru, perlawanan mereka terpaksa dihentikan seketikan.

Jurulatih Hendrawan Beri Kasut Kepada Pemain Jamaica, Tonjol Semangat Sukan Sebenar Jurulatih Hendrawan Beri Kasut Kepada Pemain Jamaica, Tonjol Semangat Sukan Sebenar

Samuel dilihat cuba menggunting dan menanggalkan bahagian kasutnya yang terkoyak sebelum meneruskan aksi. Begitupun, jelas keadaan kasutnya itu kurang menyelesakan sehinggalah jurulatih Jamaica datang memberikan kasut sukan rakan sepasukan Samuel.

Rasa tidak selesa masih dirasainya oleh kerana saiz berlainan. Justeru, Tze Yong dan Hendrawan hadir ke tepinya untuk bertanya mengenai saiz kasut Samuel. Hendrawan terus membuka kasutnya lalu ia diberikat kepada Samuel memandangkan saiz dan jenama kasut yang mereka berdua pakai adalah sama.

IKLAN

Jurulatih Hendrawan Beri Kasut Kepada Pemain Jamaica, Tonjol Semangat Sukan SebenarJurulatih Hendrawan Beri Kasut Kepada Pemain Jamaica, Tonjol Semangat Sukan Sebenar

Tindakan Hendrawan yang mencerminkan semangat kesukanan ini pantas menerima pujian daripada peminat sukan badminton. Apatah lagi, dia tidak kisah untuk hanya memakai stokin putih di belakang gelanggang sepanjang baki perlawanan tersebut.

Pengulas bersukan yang bertugas untuk perlawanan tersebut juga tidak mempercayai tindakan Hendrawan ini.

“Masih sukar untuk saya mempercayai jurulatih Malaysia telah memberikan kasutnya kepada Samuel Ricketts untuk menentang pemainnya sendiri,” katanya.

IKLAN

Jurulatih Hendrawan Beri Kasut Kepada Pemain Jamaica, Tonjol Semangat Sukan Sebenar

Tze Yong berjaya menewaskan Samuel dengan kemenangan straight set 21-12, 21-16. Ia melengkapkan keputusan menang 5-0 skuad badminton Malaysia ke atas Jamaica dan berjaya mara ke suku akhir.

Samuel dalam pada itu terus menggunakan kasut Hendrawan itu untuk perlawanan acara beregu pula.

IKLAN

Foto : Tangkap Layar Instagram Bad Live Page

ARTIKEL BERKAITAN : Ini Barulah Namanya ‘Sportsmanship’! Warganet Berterima Kasih Pada Atlet Greece – REMAJA

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI