The Garden Of Evening Mists merupakan filem arahan Tom Shu-Yu Lin dan diadaptasi daripada novel yang ditulis oleh penulis novel Malaysia bernama Tan Twan Eng yang mengisahkan tentang wanita berbangsa cina di Malaysia yang telah ditangkap dan menjadi tawanan pihak tentera Jepun ketika Perang Dunia Kedua.

Filem ini bakal ditayangkan di panggung wayang Tokyo, Jepun mulai 24 Julai depan. TGOEM merupakan terbitan bersama HBO Asia dan juga Astro Shaw dan mendapat sokongan daripada Filem Nasional Malaysia (FINAS), ianya bakal ditayangkan di Shibuya Euro Space di Shibuya, iaitu lokasi pelancongan dan komersial ikonik di bandaraya Tokyo.

Jepun Tayang Kisah Tanah Melayu Menerusi Filem ‘The Garden Of Evening Mists’
Foto: IMDB

The Garden Of Evening Mists mengangkat kisah yang berlatarkan Malaysia dengan gabungan pelakon dan kru yang professional dari Malaysia dan daripada luar negara seperti Taiwan, Singapura, Jepun, India, Australia, dan United Kingdom.

IKLAN

Pengarah filem ini, Tom Lin yang berasal dari Taiwan, cukup teruja apabila dimaklumkan karyanya bakal mengisi slot tayangan di Shibuya Euro Space.

Jepun Tayang Kisah Tanah Melayu Menerusi Filem ‘The Garden Of Evening Mists’
Tom Lin, Foto: Astro

Filem ini dibintangi oleh pelakon Malaysia Angelica Lee Sinje yang membawa watak heroin sebagai Yun Ling waktu muda, manakala Sylvia Chang memegang karakter yang sama tetapi bagi usia tua.

IKLAN
Jepun Tayang Kisah Tanah Melayu Menerusi Filem ‘The Garden Of Evening Mists’
Foto: The Sun Daily

Dikatakan juga, TGOEM menjalani sesi penggambaran di beberapa lokasi di Malaysia, seperti Cameron Highlands, Sungai Lembing, dan Klang. Sementara itu, Penerbit Eksekutif TGOEM merangkap Ketua Pegawai Eksekutif Astro, Henry Tan teruja filem berkenaan ditayangkan di Jepun.

Kata Henry Tan lagi, filem Asia telah semakin mendapat perhatian antarabangsa, jadi Astro akan cuba sedaya upaya untuk terus komited dalam mempersembahkan lebih banyak filem yang akan mengangkat rantau ini.

IKLAN

Diadaptasi dari novel yang mempunyai judul yang sama juga, hasil karya Tan Twan Eng ini, novel ini juga pernah menerima Anugerah Man Asian Literary Prize 2013 dan Walter Scott Prize bagi kategori fiksyen sejarah pada tahun sama.

 

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI