Penularan wabak COVID-19 masih lagi belum reda dan kerana itu kebanyakan negara mengambil keputusan untuk melaksanakan sekatan pergerakan rakyat mereka sama ada di dalam atau ke luar negara.

Sebelum ini, India, Pakistan dan Australia telah pun menyekat sempadan mereka daripada kemasukan warga asing bagi penularan wabak tersebut dan terbaru, Jepun juga khabarnya sudah menyekat kemudahan visa terhadap 11 negara di Asia Tenggara, Timur Tengah dan Afrika bermula 28 Mac berikutan kes COVID-19 yang meningkat di Jepun.

Jepun Gantung Visa 11 Negara, Termasuk Malaysia Akibat COVID-19

IKLAN

Antara negara yang terlibat adalah Indonesia, Singapura, Thailand, Filipina, Brunei, Vietnam, Malaysia, Israel, Qatar, Bahrain dan termasuklah Republik Demokratik Congo.

Kerajaan Jepun terlebih dahulu telah pun menggantung visa terhadap 40 negara termasuk China, Korea Selatan, Iran, Arab Saudi dan Eropah. Pergantungan yang sepatutnya berakhir pada akhir Mac ini dilanjutkan sehingga ke penghujung bulan April.

IKLAN

Jepun Gantung Visa 11 Negara, Termasuk Malaysia Akibat COVID-19

Mungkin ada individu yang sedang bersedih kerana telah membeli tiket penerbangan terlebih dahulu, namun kami rasakan elok juga seandainya korang tangguh dahulu percutian sehinggalah keadaan dunia betul-betul stabil.

IKLAN

Duit boleh dicari, nyawa pula hanya ada satu kan? Kalau dah memang rezeki nanti tidak akan ke mana. Sama-samalah kita berdoa agar wabak ini berhenti daripada terus menular.

Sumber: NHK

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI