Memandangkan sekarang musim hujan dan ribut petir, ada perkara yang harus diberi perhatian dan amat penting untuk kita pelajari dan harus ketahui demi menjadi mangsa.

Sejak dahulu lagi, kita ditakutkan supaya tidak menggunakan telefon bimbit lebih-lebih lagi jika keadaan diluar ribut petir dengan kilat sambar-menyambar yang boleh membawa maut.

Bagaimanapun, menurut Jabatan Meteorolgi Malaysia (MetMalaysia) bahawa penggunaan telefon bimbit ketika ribut petir sebenarnya selamat jika dibandingkan dengan penggunaan telefon yang disambung dengan kabel telefon dalam sesebuah bangunan.

Ini disebabkan telefon yang disambung dengan kabel telefon mampu bertindak sebagai konduktor cas elektrik serta memungkinkannya disambar petir.

Meskipun begitu, kebarangkalian telefon bimbit disambar kilat juga boleh berlaku sekiranya telefon bimbit sedang dicas dengan wajar pengecas (ada plak) dan digunakan semasa kejadian ribut petir.

IKLAN

Berdasarkan kajian MetMalaysia, terdapat kira-kira 16 juta ribut petir berlaku setiap tahun di seluruh dunia dan situasi di Malaysia, bagi tempoh 10 tahun iaitu antara 2008 hingga Ogos 2019, sebanyak 132 kes kematian direkodkan akibat terkena panahan kilat.

Daripada jumlah itu, pantai barat Malaysia merekodkan kematian tertinggi dengan 89 mangsa, diikuti Pantai Timur 22 mangsa dan Sabah dan Sarawak sebanyak 21 mangsa.

Antara ciri-ciri kawasan yang cenderung disambar kilat adalah disebabkan faktor ketinggian (objek yang tinggi lebih cenderung dipanah) serta aktiviti yang dijalankan ketika ribut petir berlaku.

IKLAN

Info sekiranya korang berhadapan dengan mangsa yang disambar petir :

# Jangan bimbang, mangsa tidak membawa sebarang cas elektrik, malahan mangsa mungkin memerlukan perubatan dan perhatian segera.

IKLAN

# Awasi keadaan mangsa dan mulakan bantuan pernafasan kecemasan (CPR), jika perlu.

# Hubungi talian 999 untuk bantuan

Hati-hati guys!

Sumber: Bernama