Bercakap tentang cinta ia bukanlah satu perkara seringkas A,B,C.

Ia tentang perasaan yang lahir dari hati yang tiada siapa pun yang akan faham melainkan kamu sendiri. Sebab mengapa kita boleh jatuh cinta dan menyukai seseorang juga muncul dalam pelbagai sebab. Namun, percaya atau tidak sebab itu hanyalah mainan emosi yang kamu seorang sahaja rasainya.

Sebagai REMAJA, jatuh cinta merupakan satu perkara yang pasti berlaku dalam hidup setiap orang. Itu perkara nomral, lumrah kita sebagai manusia yang ingin mencintai dan mencintai.

Hati akan jatuh cinta dan terpaut pada siapa saja meskipun orang yang kamu sukai itu hatinya memilih orang lain. Inilah peritnya bila cinta bertepuk sebelah tangan.

Bila sedar perkara ini berlaku, kamu move on cepat-cepat. Jangan hukum diri sendiri di atas satu perkara yang sia-sia seperti ini.

JANGAN BUANG MASA MENGEJARNYA

Jangan Jadi Bodoh Kerana Cinta Bertepuk Sebelah Tangan

IKLAN

Jika sudah jelas dia tidak suka pada kamu tak perlu lagi kamu beriya-iya mengejarnya. Sudah tiba masanya untuk kamu kuburkan sahaja perasaan itu dan buang jauh-jauh. Tumpukan perhatian kepada perkara lain dahulu. Ya, ia memeritkan namun perlahan-lahan kamu akan menerimanya.

JANGAN MERENDAHKAN MARUAH DIRI

Jangan Jadi Bodoh Kerana Cinta Bertepuk Sebelah Tangan

Si dia terang-terangan menyukai orang lain tetapi kawan-kawan kamu semua mengetahui kamu menggilainya. Janganlah merendahkan diri sendiri semata-mata orang yang langsung tak menyayangi kamu. Sedarlah bahawa masih ramai orang di luar sana yang sayang pada kamu.

BELAJAR TERIMA KENYATAAN

Jangan Jadi Bodoh Kerana Cinta Bertepuk Sebelah Tangan

IKLAN

Soal hati dan perasan memang tak boleh dipaksa dan tidak ikut hukum logik akal. Akan tetapi demi kebaikan diri sendiri kamu harus belajar untuk terima kenyataan. Mungkin kamu perlu muhasabah diri serta fikir bagaimana kamu boleh bahagia tanpa dirinya. Ubati hati dengan sentiasa berfikiran positif dan mendekati kawan-kawan yang jauh lebih menghargai kamu.

ARTIKEL BERKAITAN: 5 Sebab Mengapa Lelaki Suka Jujur Dengan Perasaan Sendiri

BERHENTI SALAHKAN DIRI SENDIRI

Jangan Jadi Bodoh Kerana Cinta Bertepuk Sebelah Tangan

IKLAN

Salahkan diri sendiri? Stop it! Jangan kerana dia memilih orang lain kamu mula berfikiran bukan-bukan dan menyalahkan diri sendiri. Si dia mungkin tiada perasaan pada kamu tapi itu tidak bermakna kamu itu melakukan apa-apa kesalahan. So please, berhentilah menyalahkan diri sendiri.

ALIHKAN PERHATIAN

Jangan Jadi Bodoh Kerana Cinta Bertepuk Sebelah Tangan

Cara terbaik melupakan seseorang ialah dengan menyibukkan diri melakukan aktviti yang kamu suka. Jika kamu sudah lama merancang untuk melancong atau belajar melakukan sesuatu sekarang adalah masa yang paling sesuai. Tetapkan terget peribadi dan capailah untuk diri kamu sendiri!

BELAJAR BUKA HATI UNTUK ORANG LAIN

Jangan Jadi Bodoh Kerana Cinta Bertepuk Sebelah Tangan

Bercakap memang senang berbanding melakukannya, bukan? Tapi jika kamu tidak mula untuk buka hati kepada orang lain sampai bila pun ia tidak akan berakhir. Belajarlah untuk berkenalan dengan orang lain dan buka skop atau dimensi rakan-rakan dengan lebih luas. Mungkin ada seseorang yang jauh lebih baik daripada si dia di luar sana!

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI