Bagai sudah menjadi trend fesyen pemakaian braces di kalangan para Remaja masa kini.
Trend fesyen yang dianggap sebagai perhiasan gigi untuk tampak lebih cantik dan bergaya. Kebanyakan dari mereka yang sanggup memakai fake braces ialah golongan remaja yang terikut-ikut dengan arus perkembangan fesyen semasa.

“Jangan Bahayakan Diri”, KKM Kongsi Risiko Pakai ‘Fake Braces’ Yang Semua Kena Tahu
Sumber Gambar : Pexels.com

Hal ini mungkin kerana kos rawatan yang diberikan daripada Dr ‘palsu’ ini lebih murah, maka lebih ramai orang sanggup ambil risiko dan mengetepikan aspek-aspek keselamatan semata-mata untuk bayaran yang jauh lebih rendah.

Untuk mereka yang ingin mendapatkan perkhidmatan melakukan pemasangan braces, adalah lebih baik jika korang memikirkan dahulu kesan dikemudian hari yang dikongsikan oleh pihak Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) KKM ini.

Antaranya kesannya seperti berikut:

(1) Gigi Berlubang

IKLAN

(2) Gusi berdarah

(3) Pergerakan gigi yang tidak terkawal

(4) Gigi longgar

IKLAN

(5) Hakisan gigi

(6) Kecederaan tisu mulut

Apa Itu Fake Braces

IKLAN

“Jangan Bahayakan Diri”, KKM Kongsi Risiko Pakai ‘Fake Braces’ Yang Semua Kena Tahu

Fake braces ialah braces yang dipasang pada gigi yang menyerupai bentuk braces yang sebenar namun braces palsu tidak mempunyai fungsi aplian ortodontik seperti braces yang dipakaikan oleh pakar ortodontik yang bertauliah di klinik mahupun di hospital.

Hm, rasanya isu ini bukanlah sesuatu yang baru. Dah banyak pun berita-berita tak baik yang kita dengar tentang kesan penggunaan fake braces ini. Tapi persoalannya, mengapa masih ada yang berani mendapatkan rawatan ini daripada individu yang salah ya?

Sumber : Facebook KKM