Di mana ada kemahuan, di situlah ada jalan. Ramai anak muda dari Malaysia telahpun membuktikan bahawa usia bukan penghalang untuk seseorang individu itu terus mencapai kejayaan dalam menimba ilmu di peringkat tertinggi jika mereka menetapkan misi dan minda.

BACA: Wanita Berusia 85 Tahun Genggam Ijazah, Bukti Umur Bukan Penghalang

Dengan kesungguhan jitu, sesiapa saja boleh mencapai apa yang dihajatkan dan inilah yang berjaya dibuktikan oleh Dr. Zulfati Izazi Zulkifli atau mesra dengan sapaan Dr Izazi baru-baru ini.

Jadi Pensyarah Di Korea & Terima PhD Pada Usia Muda, Kejayaan Anak Pelakon Buat Ramai Teruja

Pada usia semuda 29 tahun, Dr Izazi yang juga merupakan anak perempuan kepada pelakon Zulkifli Ismail (popular menerusi drama bersiri Gerak Khas) ini telah berjaya menggenggam ijazah kedoktoran atau PhD daripada Universiti Sains Malaysia (USM). Malah, Dr Izazi juga telah dilantik sebagai seorang pensyarah di Korea Selatan. Hebat kan!

Memetik laporan Nona, Dr Izazi berharap agar perkongsiannya dapat menjadi suntikan semangat buat ramai lagi orang di luar sana untuk menggapai impian dalam apa jua bidang yang mereka ceburi. Malah buatnya, apa jua pengorbanan yang dilakukan demi sesebuah impian pasti terbalas asalkan dirinya ikhlas memilih sendiri bidang kerjaya dan pendidikan yang diinginkan.

IKLAN

“Ibu bapa saya tidak terlalu tegas tentang keputusan peperiksaan. Bahkan mereka tak pernah marah kalau saya dapat C atau D sekalipun dalam peperiksaan, tetapi mereka sangat menyokong setiap proses pembelajaran.”

Dr. Zulfati Izazi Zulkifli ketika dihubungi oleh nona.

Tamat Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) di SMK Seri Bintang Selatan, Dr Izazi kemudiannya melanjutkan pengajian STPM di Victoria Institution hingga tahun 2011 sebelum menyambung pelajaran di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) dalam program Ijazah Sarjana Muda Sains Sosial dengan Kepujian (Linguistik).

“Selepas tamat ijazah sarjana muda, saya lanjutkan pengajian ke peringkat sarjana pula di Universiti Sains Malaysia (USM) dalam bidang Pengajian Bahasa dari tahun 2015 hingga 2017. Beberapa bulan bekerja sebagai Pembantu Penyelidik di Universiti Malaya pada tahun 2017, saya mendaftar pula sebagai pelajar ijazah doktor falsafah dalam bidang linguistik di USM dan telah tamat pengajian pada awal tahun 2021.”

IKLAN

Dr. Zulfati Izazi Zulkifli ketika dihubungi oleh nona.

Beliau kini sedang berkhidmat sebagai pensyarah di Hankuk University of Foreign Studies (HUFS) di Korea Selatan dan mengajar kursus-kursus berkaitan bahasa Melayu kepada pelajar-pelajar ijazah sarjana muda di sana.

Mengapa Linguistik?

Menjawab persoalan tersebut, beliau berkata, “Saya ada banyak minat, jadi pada awalnya agak sukar untuk saya pilih bidang pengajian yang bakal diambil. Kemudian saya sedar bahawa minat saya terhadap bahasa sebenarnya telah mula mendalam sejak saya kecil lagi.

“Saya sentiasa ada rasa ingin tahu tentang bahasa, kerana itu saya buat keputusan untuk mendalami ilmu tentang bahasa melalui bidang linguistik.

IKLAN

“Tentang masa yang diambil untuk tamat pengajian, jika dikira bermula daripada sarjana muda sehingga PhD, kesemuanya mengambil masa kira-kira 9 tahun. Satu perjalanan yang panjang tapi cukup bermakna.

“Saya percaya, seperti mana-mana ibu bapa lain, ibu bapa saya juga gembira dan bersyukur dengan kejayaan saya. Pelukan dan ucapan tahniah daripada mereka sangat bernilai untuk saya,” jelasnya.

Sebagai info, Dr Izazi baru sahaja mendirikan rumah tangga kira-kira tiga bulan yang lalu. Bagaimanapun, beliau dan suami ketika ini berada dalam hubungan jarak jauh (LDR) kerana dia masih di Korea Selatan dan suami yang merupakan seorang pensyarah matematik di USM pula sedang berkhidmat sebagai penyelidik jemputan di Shizouka University, Jepun.

Memang sepadan memandangkan pasangan suami isteri ini masing-masing bergelah pemegang PhD.

**

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

https://www.youtube.com/watch?v=c_utOMz9V4o&list=PL_R6hQ5tkODLdU7Obr3safbIdpJ8caa5Z&index=6&t=2s

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI